Att bli sedd är att kunna påverka

På Örebro katthem finns en brokig styrelse fylld av både unga och äldre – några som varit med från starten för nästan exakt 12 år sedan, och några som tillkommit allt eftersom… En av veteranerna heter Elin, och hon har en fin förmåga att i ord och text fånga och tydliggöra de bekymmer som i vardagen möter katthemmets aktiva när mängden katter som behöver hjälp vida överstiger vad föreningen klarar att ta emot.

I veckan som varit skrev Elin ett inlägg på katthemmets FB (Du hittar det HÄR!) om ett av problemen, nämligen människor som hotar att avliva sina katter om de inte genast tas om hand av katthem. Och det inlägget spred sig med otrolig fart långt vidare än något sådant tidigare gjort! Just nu har över 520 000 personer nåtts av det, och det är snart uppe i 5000 delningar! Visst är det helt enastående?!!!
antal halv milj

Elins gripande text om hur tungt det är att hantera ständigt återkommande avlivningshot mot ägda katter kom att synas i Expressens ”Berättande som berör”, liksom i Aftonbladet och en mängd andra tidningssidor. Den har delats i våra nordiska grannländer och på Newsner. Jag hoppas så klart att den ska fortsätta spridas och beröra fler – ämnet är oerhört viktigt. Alla har ett ansvar för sina katter så att de ska få goda liv. Hela livet! Visst håller ni med!!!?

Samtidigt är detta ett fint exempel på hur en människas skrivna ord kanske kan skapa en förändring av synsättet på katter som förhoppningsvis också blir betydelsefull för kattens status i vårt samhälle. Jag drömmer faktiskt om att Elin och många andra katthjälpare som är med i kampen för detta en vacker dag stolta ska kunna se tillbaka och säga att de var med: Som var fackelbärare, visselblåsare, kattkramare och utmanare som stod upp för en utsatt grupp husdjurs rätt att leva!

Våra hemlösa, oönskade och övergivna katter behöver en egen Rosa Parks!!!

nyh
PS. Stora matte fick vara med och jama i TV4s nyhetsprogram om detta också.
Klicka på bilden ovan så kommer du till inslaget!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Att bli sedd är att kunna påverka”

 1. Elins inlägg är ett av de bästa och mest balanserade vi läst på mycket länge! Det är säkert därför media som mest uppmärksammar gulliga katthistorier skrivit om detta på ett seriöst sätt. Kanske är det här det som får Tredje Statsmakten att börja lobby verksamhet som stödjer alla oss katter och 2-beningar i hittekattsvängen.

  Bra insats även av Stora -Matte! Även SVEKATT länkar till inslaget.

  Nosgos till alla som kämpar för oss katters rätt till ett värdigt liv!

  1. Mjau, visst är det en tillgång att ha så kloka personer omkring sig på sitt katthem!? Stora matte säger att det är hennes ”kattänglar-on-the-ground”… Och nosgoset hjälper vi gärna till med! TassKram Wikki

 2. Stort tack till Elin för en mycket bra text om nåt som tynger de flesta katthem och fantastiskt att den fick så stor spridning! O stora matte som gjorde bra ifrån sig på TV4. Bra att Expressen tog upp det och gjorde en seriös artikel, tack!

  Tack Örebro Katthem för det bra o seriösa arbete ni gör som ett No Kill katthem inom SVEKATT. Ni ska alla vara stolta då ni är ett föredöme!

  Tassar Solise, Vilda, Elvan , Rosetta o Aqua

  1. Det här måste jag tassa vidare till alla medarbetare på katthemmet! Vad stolta de ska få känna sig! Ert beröm väger tungt!!!! Tack! NosPuss Wikki

   1. Är vi som vill höja kattens status som ska tacka er på Örebro Katthem! Förhoppningsvis har ni ökat den ett snäpp nu men finns en lång resa framöver.

    Kan bara hoppas att den nya regeringen dammar av den djurskyddsutredning som hamnade i dammpåsen av Eskil (C). Det enda resultat som kom ut var förbud mot tidelag. Kan inte våra politiker bättre??? Eller var det ett problem inom Centern?

    Röstade på förändring men med en jägare från norrland som jordbruksminister (S) undrar jag hur mycket han bryr sig om att återuppta den djurskyddsutredning som hade många rätt men missade att adressera redan hemlösa katter. Hoppas jag har fel i min misstro.

    Kan vi inte lägga lite tryck så att utredningen dammas av o dess synpunkter tas om hand seriöst.

    Tassar Solise, Vilda, Elvan , Rosetta o Aqua

    1. Mjau, det behövs ett stort klös kring den där utredningen nu. Den verkar nämligen ha sjunkit djupt med i arkiven. Skulle tro att vi och SVEKATT kunde ordna detaljerna raskt om vi fick chansen. För Eskil och co ger jag inte mycket för! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *