Mjau, försökskatt vill jag inte vara, och min mun är jag verkligen restriktiv med att öppna för annat än dryck och föda. (Och att bita lite i matte!) Men jag är i och för sig helt säker på att de forskningskatter som kommer att gapa stort och låta undersöka sina tänder framöver, i det forskningsprojekt som nu kommer att inledas vid Sveriges Lantbruksuniversitet, kommer att göra det under mer frivilliga former!
Katter visar ju sällan när de har ont och för att få veta mer om smärta hos katter ska SLUs forskare mäta mängden stresshormon hos katter som genomgår tandoperationer, plus att man ska titta på vilken effekt behandlingen ger.
”Det kan vara väldigt svårt att skilja ett beteende som beror på ålder med ett beteende som har med smärta att göra. Ett skäl att vi började titta på beteende överhuvudtaget och vill gå vidare med det här var att när vi behandlat katter för tandresorption ringde djurägare tillbaks och berättade att de fått en helt ny katt, som hade börjat klättra i träd, leka med bollar och var jätteförändrad. Då började vi misstänka att väldigt många katter som har det här problemet går och lider i det tysta…” säger Ann Petterson, docent i odontologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, enligt SR Ekot.
Tandsjukdomar drabbar omkring 75 procent av alla katter över 10 år, och forskningen fokuserar främst på tandresorption, som angriper och bryter ner tänderna, och ofta leder till att de måste tas bort. Men katter döljer ofta sin smärta, och Ann rekommenderar alla att borsta tänderna på sina katter, dels för att motverka tandlossningssjukdom, men också för att det samtidigt ger chans att upptäcka om katten har symptom som dålig andedräkt, rött lättblödande tandkött, gula tänder och ont i munnen.
Mätningarna hos provkatterna görs några veckor före och efter behandlingen med hjälp av urin, så att provtagningen i sig är inte obehaglig. Minst 50 tandsjuka katter och 50 kontrolldjur kommer undersökas. ”Kanske kan forskningen komma att underlätta framtagningen av nya läkemedel för smärtlindring och göra oss bättre på att individanpassa smärtlindringschemat till våra olika patienter.” hoppas Ann.
BRA forskning jamar vi alltid ”Heja! Mjau Heja!” till!
Låter bra tycker vi, forskning för kattens egen skull och inte för någon annan. Bra för kattens status tror vi.Nosbuffar
Allt som ger positiv nytta är välkommet! Kurr! TassKram Wikki