Chase – en Wikki utan ansikte

(VARNING för starka bilder!)chase3

Visst ser hon mycket ut som en Wikki, den vackra katten Chase från Kentucky…? Det annorlunda är den vita svanstippen och att hon har ett litet handikapp:
chase2
Lilla Chase har nämligen bara ett bakben… Det är sviterna efter en trafikolycka som hände 2005 när hon var kattunge. Chase berättar: ”I was in an accident when I was 4 weeks, I became disfigured. I have a Furry Will to survive & I am completely healed.” En ung man hade hittat den skrikande kattungen vid vägen och tog henne till en djurklinik, där det skadade benet togs bort. Veterinärassistenten Melissa som arbetade där tog Chase hem till sig på nätterna för att kunna vårda henne, och adopterade slutligen den lilla patienten.
Det har hunnit gå många år sedan detta hände, och Chase är en pigg och kry kattflicka. Men det ovanliga med henne är att hon fick ytterligare följder av olyckan: Det uppstod vävnadsdöd i ansiktet, så att huden föll bort, inklusive ögonlocken och nosen! Så Chase hade inte längre något ”katt-ansikte”…
chase4Hade detta varit i Sverige, så hade hon nog avlivats ganska omgående, då ägare saknades och specialvård krävdes. Men Chase fick all tänkbar omsorg och behandling ändå, och flera plastikoperationer gjordes för att försöka laga hennes ansikte, men de misslyckades tyvärr. För Melissa var det dock ingen tvekan om att Chase var en katt värd att få leva, och hon tar hand om henne och flera andra skyddslingar med stor kärlek.

”I require medication during the day to keep my eyes moist. I will always look different but I am in NO PAIN! I have seen 10 vets and they can attest to that! Im a happy kitty!” förklarar Chase i sin blogg Daily Tails of Chase. ”I have GREAT vision and love to catch flies and crickets!”

chaOch jag berättar om Chase för er goda läsare av samma skäl som när jag berättat om den tvåbenta katten Anakin eller katten Oscar med metallbenen – för att jag vill gärna få förståelse för att somliga katter kan leva underbara liv trots sina eventuella handikapp, både större och mindre! Det viktiga är att hitta rätt hem och rätt vårdare som kan ge ett gott liv till en handikappad katt!

Chase och Melissa började berätta om sitt liv på sin blogg under hösten 2007, och Chase har bland annat arbetat som terapikatt för handikappade på skolor och sjukhus just på grund av att hon kunnat hjälpa dem att relatera till sin egen situation och finna självförtroende. ”I hope to help other humans feel just as great about themselves and realize that not everyone looks perfect and that is OK!”.

Det må vara att Chases ansikte ser annorlunda ut, men den pälslösa huden är läkt och fin. Eftersom hon inte kan blinka, så droppar Melissa en ”tårlösning” på hennes ögon flera gånger per dygn, och ibland behövs lite antibiotikadroppar. Men annars är Chase som vilken katt som helst, som är ute på gården och leker med sina kompisar eller jagar syrsor och jordekorrar! Hon har inte ont, hon kan äta utan besvär och när hon vill sova så letar hon upp en mörk vrå eller kryper in under mattes täcke precis som vilken katt som helst. Chase gillar att kela och spinna, och hon älskar pappkartonger precis som du och jag!!
chase
Och ibland får vi in katter med olika handikapp till våra katthem: Det kan fattas en tass, ett öga eller öron, kan vara medfödd missbildning eller följd av skada och misshandel. De kan vara döva, halta eller ha kroniska sjukdomar. Men alla katter som kan leva goda liv efter att de genomgått RIMLIG rehabilitering och vård i förhållande till sina diagnoser ska verkligen ha en chans till liv, tycker jag! Ofta kan det kräva extra utav den som ska adoptera katten – men så heligt tycker jag livet är, att man ska försöka och man ska inte tro att ”snabb avlivning” är det självklara valet!

Det gäller att se till varje enskild katts livsglöd och livsvilja, och våga låta den brinna om det bara är möjligt! Så du som vill ha en alldeles särskild katt, fråga nästa gång du kommer till ditt lokala katthem efter katterna med speciella behov – jag lovar att du får en vän för livet!

Melissa & Chase, thanks for sharing your story! Head Nuzzles and Love!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Chase – en Wikki utan ansikte”

 1. Kära katt, vilken tur att den fick ett bra hem där ngn brydde sig om den, bara för kattens handikapp
  Stor eloge till den personen.
  Klart att en katt INTE bara ska avlivas hur som helst
  En katt kan ju leva precis som vanligt, bara för att den har ngt handikapp

  Kram

 2. Tack för det viktiga jamet!!

  I tider som dessa då det allt för ofta anses att man måste vara ung, vacker och frisk för att duga är det så viktigt att påminnas om att alla är lika viktiga, värdefulla och att äkta skönhet sitter på insidan.
  Som matte till en helt underbar katt med kronisk sjukdom kan jag bara instämma i att även katter med ”skavanker” kan ha ett jättebra liv och att man får tusenfalt tillbaka. När man läser den underbara berättelsen om fina Chase förstår man att hon sprider lycka och glädje omkring sig på samma sätt som min modiga katt fröken gör. Människor som inte ser och förstår att ALLA katter har samma värde oavsett ev skavanker är fattiga både i själ och hjärta!! För handen på hjärtat – skavanker har vi ju alla.

  Tack återigen för att du jamat om ngt så viktigt – och vi hoppas att fler vågar ta hand om katter med särskilda behov – kärleken man får tillbaka är helt fantastisk!

  1. Tack själv, vännen! Det här ÄR ett viktigt mjau och det finns alldeles för många katter som nekas livet bara för att de kan ha mindre defekter som mycket väl går att leva fullgoda liv med! Visst har vi alla våra små defekter och specialbehov som bör respekteras och ses som berikande istället för besvärande! Jag vet missar som har en bit nos borta, eller saknar en bit svans, tass, öra – de får kärlek och liv för att vårt katthem är ett NO KILL-katthem. Dvs ett katthem som låter alla slags katter få en chans att leva. <3
   NosPuss Wikki
   Extra NosPuss till Fröken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *