Ännu fler bevis på nyttan med ID-märkning

För drygt tre veckor sedan hittade Multnomah County Animal Services personal en svartvit katt i sin fälla och tog den till sitt djurhem. Det visade sig inte alls vara någon vild katt utan en tam och tillgiven misse. Under hälsokontrollen scannades katten och det visade sig att hon var chipmärkt. Men det som förbryllade personalen på katthemmet i Portland, Oregon, var att chipet hade ett väldigt långt nummer på 15 siffror, och alltså inte var amerikanskt!

kairiGanska mycket detektivarbete lades nu ned på att spåra mikrochippet och efter åtskilliga samtal och internetsökningar stod klart att märkningen var gjord i Sverige!

Katthemmet resonerade som så att om någon haft sin katt med sig ända från Sverige till USA, så saknade man henne säkert. Tyvärr hade inte svenska register någon adress till ägaren i staterna. Så via Multnomahs Facebook kablades snart kattens bild ut med en efterlysning av matte/husse och den snappades upp av en lokal nyhetsbyrå. När matte Catherine såg bilden av sin saknade Kairi på tv var återföreningen snart ett lyckligt faktum! ””Jag är så rörd över allt arbete som lagts ned på sökandet. Kattens namn är Kairi. Hon har varit en del av min familj sedan hon var en kattunge i Sverige, och har flyttat flera gånger med oss.”, berättade hon. Kairi föddes i Sverige 2004, flyttade med till Österrike 2008 och har därefter bott i både Alabama och Portland. En berest kisse alltså!

Och igår kunde vi läsa hos Klosterkatterna om den lilla kattflickan som, tack vare annonsering på Facebook, efter fyra år på rymmen långt hemifrån kunde återförenas med sin matte!

Nu var det tur att hon kunde katthona130714identifieras med ett kännetecken som bara hennes matte visste om – för katten var inte chipmärkt eller tatuerad i örat. Liksom att det föll sig att spridningen av bilden hamnade hos rätt person. Ett rent mirakel… Men med en registrerad ID-märkning kanske hon hittat hem snabbare?!

En del tycker att ”Min katt är en innekatt som aldrig kommer ut, så den behöver inte märkas…” och det är fullständigt FEL! Det är nämligen de bortsprungna innekatterna som ALDRIG VARIT UTE OCH INTE HITTAR HEM som verkligen behöver vara märkta när de kommer vilse! Det är så vanligt med innekatter som släpps ut av misstag, lyckas peta upp annars stängda dörrar eller fönster eller trillar från onätade balkonger, det syns dagliga exempel på det i kattefterlysningar i tidningar och på nätet – och de har sällan en aning om var de bor eller hur de ska orientera sig hem! (Katter som varit ute har ofta bättre koll på var de hör hemma även om de också behöver vara märkta för de kommer på avvägar.)

Du kan läsa mer om ID-märkning på mitt inlägg ”Jag är tatuerad!” och förhoppningvis kommer snart en föreslagen lag om obligatorisk märkning av katter att träda i kraft och göra skillnad för oss katter! (Förutsatt att lagutredaren gör ett bra direktiv också om hur omärkta katter ska omhändertas/hanteras under en övergångstid. Det viktiga är nämligen att den nya lagen när den kommer INTE får resultera i någon massavlivning utan på ett säkert sätt tryggar katternas liv och höjer deras status i samhället.)

Örebro Katthem har under året återbördat ett flertal katter till sina ägare efter att chip eller tatuering hittats på dem. ID-märkningen underlättar katthemmets arbete avsevärt och alla verkligt ansvarsfulla kattägare förstår också det självklara värdet av den!
Märk din katt om du älskar den!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Ännu fler bevis på nyttan med ID-märkning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *