”Min Tusse har två stora infekterade sår bakom ena örat och jag får inte ta i honom och tvätta rent det, och såret luktar förfärligt. Vad ska jag göra?” skriver signaturen Curres matte till en veckotidnings rådgivningsspalt.
”Hur ska vi göra när Dessan får ungar? Dessan är två år och vi trodde inte hon kunde bli med ungar så ung, men nu är hon det. Det jobbiga är att vår andra katt Herrman inte gillar Dessan så mycket och kan det då bli ännu värre om hon får ungar? Vi hade tänkt kastrera Dessan och Herrman samtidigt, men hur ska vi göra nu?” skriver matten KattBella till en liknande tidningsspalt.
Det är så att jag kan få PälsExplosion i kattlådan! Jag undrar hur man är funtad som tror att som i fall 1 att en kisse med svårt infekterade sår kan vänta på veterinärvård tills tidningen publicerar frågan – vilket troligen är flera veckor eller t o m månader från när problemet var akut? Tusse hinner drabbas av blodförgiftning och öron som faller av innan dess…
Och som i fall 2 har kattungarna troligen hunnit födas innan tidningen med svar kommer ut på grund av pressläggningstiden! Om man ens har tur att få något svar alls på sin problematik – veckotidningars spalter om det ena eller andra har förmodligen ett betydligt högre inflöde på frågor än de har plats med på tidningssidan!
Kort och gott: Strular något med din katt – ring bums till veterinären, vänta INTE! Och visst, det kan vara mycket goda och sakliga råd som veckotidningens veterinär ger, absolut – men det fungerar inte när kisse har akut ont och behöver hjälp!
Över huvud taget är ett bra tips att etablera god kontakt med en veterinär på din ort redan INNAN din katt blir sjuk eller skadad! Fråga vilka möjligheter det finns att få hjälp t ex utanför ”kontorstid” (Kan hos vissa mottagningar ordnas mot lite högre taxa) eller vid akuta behov. Ta reda på om det finns djurambulans om du inte har bil själv, och se till att ha din katt försäkrad. Om du har lite ebb i kassan kan man också fråga om möjlighet att ha avbetalningsplan – visar man att man sköter sina avbetalningar prickfritt så kan det vara lättare att få ha fortsatt ”kredit” om kattens hälsa trasslar. Men som sagt, det är inget man kan ta för givet och inget man kan kräva, policyn kan vara olika från veterinär till veterinär. Det kan också vara bra att ha ett litet reservkonto ”i fall att” – för både människor och djur kan behöva dyra mediciner ibland!
Men däremot är det kul att läsa veckotidningar – och t ex HJ:s Kattsajten på nätet är ett lysande exempel på en bra tidnings kattkultur!