Varför skriva till en veckotidning?!

acb

”Min Tusse har två stora infekterade sår bakom ena örat och jag får inte ta i honom och tvätta rent det, och såret luktar förfärligt. Vad ska jag göra?” skriver signaturen Curres matte till en veckotidnings rådgivningsspalt.

”Hur ska vi göra när Dessan får ungar? Dessan är två år och vi trodde inte hon kunde bli med ungar så ung, men nu är hon det. Det jobbiga är att vår andra katt Herrman inte gillar Dessan så mycket och kan det då bli ännu värre om hon får ungar? Vi hade tänkt kastrera Dessan och Herrman samtidigt, men hur ska vi göra nu?” skriver matten KattBella till en liknande tidningsspalt.
ont1

Det är så att jag kan få PälsExplosion i kattlådan! Jag undrar hur man är funtad som tror att som i fall 1 att en kisse med svårt infekterade sår kan vänta på veterinärvård tills tidningen publicerar frågan – vilket troligen är flera veckor eller t o m månader från när problemet var akut? Tusse hinner drabbas av blodförgiftning och öron som faller av innan dess…

Och som i fall 2 har kattungarna troligen hunnit födas innan tidningen med svar kommer ut på grund av pressläggningstiden! Om man ens har tur att få något svar alls på sin problematik – veckotidningars spalter om det ena eller andra har förmodligen ett betydligt högre inflöde på frågor än de har plats med på tidningssidan!

Kort och gott: Strular något med din katt – ring bums till veterinären, vänta INTE! Och visst, det kan vara mycket goda och sakliga råd som veckotidningens veterinär ger, absolut – men det fungerar inte när kisse har akut ont och behöver hjälp!

Över huvud taget är ett bra tips att etablera god kontakt med en veterinär på din ort redan INNAN din katt blir sjuk eller skadad! Fråga vilka möjligheter det finns att få hjälp t ex utanför ”kontorstid” (Kan hos vissa mottagningar ordnas mot lite högre taxa) eller vid akuta behov. Ta reda på om det finns djurambulans om du inte har bil själv, och se till att ha din katt försäkrad. Om du har lite ebb i kassan kan man också fråga om möjlighet att ha avbetalningsplan – visar man att man sköter sina avbetalningar prickfritt så kan det vara lättare att få ha fortsatt ”kredit” om kattens hälsa trasslar. Men som sagt, det är inget man kan ta för givet och inget man kan kräva, policyn kan vara olika från veterinär till veterinär. Det kan också vara bra att ha ett litet reservkonto ”i fall att” – för både människor och djur kan behöva dyra mediciner ibland!

lankatilloss

Men däremot är det kul att läsa veckotidningar – och t ex HJ:s Kattsajten på nätet är ett lysande exempel på en bra tidnings kattkultur!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Varför skriva till en veckotidning?!”

 1. Matte föll skrattande i hop i en liten hög när hon läste ditt inlägg Wikki. Det utlösande faktorn var visst ”PälsExplosion i kattlådan”. 🙂

  Du har givetvis rätt i allt du jamar. Det är ju inte klokt så naiva folk kan vara.

  Nosgos till dig Wikki

 2. Wikki vi håller med, hoppas att de dumma inläggen i tidningarna bara är i utbildningssyfte och att människor har tagit sina katter till en veterinär.

  Vår matte undrar alltid om dumma två bentisar verkligen kan undra om man måste åka in till veterinären när något som uppenbarligen verkar göra ont händer?

  Så fort nån av oss gör nåt så åker vi in. Vi har lärt oss att inte göra nåt nu : ) En annan bra sak är att ringa till sin veterinär och fråga!!! Ibland kan de faktiskt säga att det verkar ok, vänta en dag. Man får bra råd där med!

  Tror att alla kliniker har möjlighet till avbetalning! Försäkra din katt är vårt bästa råd. Med våra bett i somras är vi väldigt nöjda med våra försäkringar!

  NosPuss Sven och Signe

  1. Mjau, men ibland tror jag att snåldumma människor kan läsa ett sådant där spaltsvar och – utan sakkunskap tänka ”Ja det är nog si eller så med min katt, då behöver jag inte gå till veterinären” när det i själva verket kan vara nåt jättefarligt! Det oroar mig verkligen och det borde stå en varningstext på alla såna där sidor att ”Kontakta alltid din ordinarie veterinär i första hand!” *suck* NosPuss Wikki

 3. Jag hoppas håren har lagt sig där hemma nu efter din explosion 🙂 Men det är så sant, har retat mig på detta i årtal när man fick tidningar av släktingar o läste dessa inlägg. Nej är nått fel på katten så bums till veterinären man kan väl skriva en insändare om sin ömma tand istället för att jonglera med kattens hälsa 🙂

  1. Mjau det är sant – jag tror ju heller inte t ex att en människa som börjar få hjärtinfarkt sätter sig och skriver brev till en doktorsspalt??? *fniss* NosPuss Wikki

 4. Jag tror dessvärre inte alls att det är i utbildande syfte utan korkade människor som på allvar skickar in det. På ett stort KattForum jag är medlem på skrivs liknande otroligt korkade frågor. *morr*

  1. Mjau, det är tyvärr sant – och det är just därför jag skriver ofta om sådana här saker, som egentligen borde vara självklara om man följer sunt förnuft! *suckar* NosPuss Wikki

 5. (Började nyss på ett inlägg som bara for iväg innan det var klart.) Wikki, vi vet nog alla att det finns en hel del människor som egentligen inte borde ha katt. Att skriva till en tidning med fler veckors pressläggning (om de överhuvudtaget svarar) om en akut sjuk katt är ju rent befängt. Då kan man ju konstatera att vi kattbloggare gör en ganska stor insats då en av våra bloggkompisar slår larm och säger att den behöver hjälp med finansiering för en akut sjuk katt. Då kan ju den som vill och kan ställa upp och hjälpa direkt. Vi behövs!

  1. Mjau, det är sant! Men våra små hjälp-sändingar ska dock ändå bara vara ett komplement till husses/mattes ansvar att ge kisse den vård som är nödvändig (och som man enligt lag är skyldig att sörja för)och som alltid jamar jag att FÖRSÄKRA DIN KATT och ring alltid och fråga din veterinär!
   Men sedan – om det behövs, kan vi alla räcka ut en Hjälpande Tass! NosPuss Wikki

 6. Helt skruvat att en del inte rådfrågar med veterinär istället för att skriva till en tidning! Ett telefonsamtal till en veterinär och så får man svar direkt och om så behövs en tid för undersökning. Folk som hellre skriver till en tidning borde inte ha djur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *