Att fotografera en svart katt

Skyller du också på kameran?   =^:^=

5

Brunt, grått, svartgrått eller spräckligt – den som ofta fotograferar sin svarta katt vet hur svårt eller näst intill omöjligt det är att få ett bra foto av en svart katt så att det svarta verkligen SER SVART UT…

I verkligheten ska du veta att även de professionella fotograferna kan ha enorma problem att fotografera en svart hund eller katt, och verkligen få fram bra lyster och glans i pälsen! Än värre blir det med en katt, eftersom den inte likt hunden är lika lätt att få att sitta stilla och posera på kommando!

blacknwhiteb

En av nycklarna till åtminstone bättre foto – och det gäller i så gott som alla fotosamman-hang – är bra ljus! Vanlig inomhus-belysning eller den lilla originalblixt som ofta sitter fast monterad på en digitalkamera räcker för att generera rätt ljus eller tillräckligt ljus för en svart katt. I en studio skulle fotografen använda sig av minst två studioblixtar (Med softboxar som ”mjukar” ljuset) som riktas i 45 graders vinkel ungefär mot katten från vardera sidan, den ena lite ovanför och den andra i samma höjd.

Du kan själv förbättra ljuseffekten genom att utnyttja taket (De flesta innertak är ju vita) eller en vit dörr intill katten: Rikta din starkaste spotlight, skrivbordslampa eller vad du har upp i taket ovanför och lite framför katten. Genom att det vita reflekterar ljuset får du en bättre ljussättning. Med en ljus bakgrund bakom katten kan det bli riktigt bra. Alltså, om kisse vill vara med… Rigga belysningen innan du ställer dit katten bara!

chopz

Många nyare kameror har en väldigt bra funktion som heter spotmätning. Lär dig hur den fungerar – det kan rädda massor av bilder! Men det är inte helt enkelt, för spotmätning fungerar bäst ihop med manuella inställningar i övrigt, och dem måste man träna en del för att hitta känslan för. Spotmätning fungerar dessutom olika i olika kameror, så det lönar sig att läsa på manualen!

I grova drag går spotmätning ut på att kameran läser av en viss punkt i bilden, och utifrån den ställer om resten av exponeringen, så att ljus och färger kommer till sin rätt efter fotografens val. På superba sajten Kamera&Bild finns mycket lättlästa fakta, och jag tror denna sida förklarar spotmätning bättre än jag kan göra! Hela deras serie ”Så gör proffsen” kan hjälpa dig att bli en duktigare kattfotograf!
lillemanibhm

Utnyttja annars klart väder och solljus utomhus! Välj inte det skarpaste mitt på dagen-solskenet som ger skarpa skuggor, utan ett lite mildare sken. Faktum är att om man trots fullt dagsljus använder blixten utomhus så kan det bli riktigt fina effekter som trollar bort hårda skuggor. Den riktigt proffsiga jobbar med ljusmätare både ute och inomhus, och ställer in kameran därefter – men det är lite överkurs för mig!

Med dagens moderna kameror som kan lagra hundratals bilder – ta många foton, byt inställningar, ta fler, byt igen, träna, träna och lär dig din kamera! För det går att få bra bilder av en vacker svart katt. Med tiden blir kisse en tålmodig modell också! Men ibland är de mest lyckade bilderna bara en kombination av slump och tur:
lucas_o_lizzy

Och du! Glöm för all del inte att sortera bort de usla bilderna sedan! På många bloggar ser jag människor som lägger upp tio nästan identiska bilder direkt ur kameran, varav åtta är kass. Gör inte det! Städa bort sopbilderna och publicera bara de bästa! Lycka till!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “Att fotografera en svart katt”

  1. Matte tackar för tipsen! Har hört henne klaga över att det är svårt att få en svart katt bra på bild.Hon ska nu studera instruktionsboken och experimentera lite, hälsar hon! Kollegan Tomten är svart, fast ändå inte brukar hon säga. Han är ”smoke”, med vit botten. Knepigt.

  2. Matte ska snart byta kamera och får då lära sig hur den funkar såklart. Men hon gör så att hon tar först en snabb bild med autofunktionen på kameran så hon får ngn bild innan vi hinner fly, efter det( om vi är kvar) så testar hon en massa olika inställningar. Hon säger att en positiv sak med snön är att man kan få himla snygga ljusa och bra bakgrunder om man fotograferar sina katter ute(speciellt de svarta). Sen händer det ju tyvärr ibland att hon får ta till extrakameran som inte alls klarar av att ta lika snygga bilder hur man än gör. Men vi hoppas att ni gillar hennes bilder och att det inte ligger några kassa bilder på vår blogg.

    1. Hi hi Puma nej på er blogg är det minsann första klass bilder! Jag är riktigt avundsjuk på dem emellanåt, er matte är verkligen duktig fotograf!
      Men häromveckan tittade jag på HJs Kattsajten och såg ett otal sorgliga suddiga onödiga bilder. Men de var säkert både tagna och publicerade med Kärlek, och det får nog vara OK ändå… Faktiskt…
      NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *