Visste du att vikfönstret kan skada din katt?

Varning! Mycket otäck bild!!! Varning!

oscill

Hur många tänker på att fönster som kan öppnas i en springa snett uppifrån kan vara en fara för en nyfiken katt? När den här bilden togs av en brandman var det redan för sent…

fenetrepvcvantauxoscillobattante1

Det är alltså fönster som öppnas upptill på det sätt som syns längst till höger som är farliga. I ”klykan” mellan fönsterkarmen och den snedvikta rutan blir en katt som hoppat upp och fastnat helt hjälplös. Den dras nedåt av sin egen tyngd och har ingenstans att få grepp med tassarna. En katt som fastnat med huvudet blir strypt och katten ovan dog av svåra inre skador.

Matte blev alldeles iskall, för vi har ett fönster som går att öppna så i köket där vi bor. Det går att öppna på vanligt sätt också, men ingen av oss hade tänkt på hur farlig ”fel sorts öppning” kan vara! Katten Salem klarade sig inte…

Förlåt det här otäcka inlägget – men räddar det något husdjur, så är det värt det!


catinbag

Tänk på andra farliga ”strypande” saker du också har i ett hem:

– Persiennsnören: Ha dem alltid noga upprullade utom räckhåll för katten. Det kraftiga snöret är en livsfarlig snara om en lekande katt får in huvudet i den!
– Plastkassar! Visst är det mycket kul som katten kan ha med en prasslande påse. Men även om den är ihopknuten kan katten få upp en ögla, och vill det sig illa stoppa in nosen. En panikslagen katt kan rulla och snurra och påsen eller handtagsöglan dras åt hårdare… Håll alltid plastkassar/påsar utom räckhåll för katten. Om katten tycker om att leka i en papperskasse – klipp av handtagen först!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Visste du att vikfönstret kan skada din katt?”

  1. Jag vet att det här är ruskigt otäckt, men man måste ju berätta det för folk?!
   NosPuss Wikki *tröstbuff*

 1. Våra fönster går bara att öppna nertill. Men efter att Snuffe fastnade med sin tjocka skalle där, så vågar husse inte ha nåt fönster öppet. Det här var ett sorgligt inlägg, men vi får hoppas på att det hjälper. *sniff*

  1. Ja bara ni inte har läskiga klämfönster – vi kommer i alla fall INTE att öppna vårt på det sättet något mer! *burr*
   TassKram Wikki

 2. Stackars Salem.
  Riktigt läskigt men det är jättebra att du tar upp det för det är inget man tänker på. Nosbuff

  1. Det gjorde ont i hjärtat att se den där bilden och sedan veta att man MÅSTE skriva om det…
   *suckar*
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *