Katter – manipulationens mästare!

Enligt ny forskning presenterad av dr. Karen McComb, vid universitetet i brittiska Sussex, i tidningen ”Current Biology” har katter ett mycket speciellt, intensivt, spinnande som används när de vill få sina ägare att utfordra dem, rapporterar BBC News. Till skillnad från det vanliga mysiga spinnande ljudet som en katt kan frambringa när den bli klappad eller smekt, ligger det här ”spinnet” på en ljudfrekvens som liknar en mänsklig babys gråt och är alltså mycket svårt att motstå för en människa.

https://youtu.be/4_5-Df4Bq5c
Den charmigt tufsiga hankatten i filmen är Pepo, dr. McCombs egen katt, vars beteende blev inspireration till hela studien. ”He would wake me up in the morning with this insistent purr that was really rather annoying,” berättar hon. ”After a little bit of investigation, I discovered that there are other cat owners who are similarly bombarded early in the morning.” Ett intensivt jamande skulle förmodligen få de flesta att sjasa ut katten ur rummet, men just det här ljudet får uppenbarligen upp djurälskarna ur sängen för att börja fumla med kattmaten.

Efter att ha spelat in katters spinnande – både de intensiva och de helt vanliga – fick mänskliga försökskaniner sedan gradera de spinnande ljuden, från väldigt uppfordrande till väldigt behagligt. Resultaten gjorde att forskarna kom fram till att det spinnande som uppfattades som mest obehagligt hade ett inbäddat ljud på hög frekvens. Katter kan genom att aktivera sina stämband på olika sätt inkludera en slags ”gråt” med hög frekvens i sitt vanliga spinnande. Slutsatsen som dras är att katter lär sig genom erfarenhet att det synnerligen ljudliga spinnandet är framgångsrikt när det gäller att få matte eller husse att ge dem mat. kan du lyssna på flera exempel på spinnande, inspelade av Sussex University. En annan erfarenhet var att inte alla katter använde detta sätt att spinna – det var vanligast förekommande i hushåll med bara en katt som kommit på detta sätt att kommunicera med sin människa!

pepo1

Här

”Obviously we don’t know what’s going on inside their minds,” säger forskarteamet. ”But they learn how to do this, and then they do it quite deliberately.” Så hur känner sig Karen McComb nu när hon vet hur Pepo manipulerat henne alla dessa år? ”He’s been the inspiration for this whole study, so I’ll forgive him – credit where credit’s due.”

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *