Lussekatter – här har du ett recept i god tid!

Här är degreceptet på riktigt fluffiga katt-liknande Lussekatter:luss3

5 dl mjölk
2 påsar saffran
1,5 dl olja
1 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
16 dl vetemjöl
1 ägg ca
russin

Blanda olja, mjölk och stött saffran. Värm tills det blir fingervarmt.
Smula jästen, häll sedan i lite av degspadet så jästen löser sig. Blanda ner salt, socker och mjöl. Ta i lite mjöl i taget..degen får inte bli för hård. Jäses 40 minuter, baka ut, jäs ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Gräddas i 225-250 grader 5-10 minuter

luss
Rulla vanliga släta bullar
luss1
Klipp, eller skär, bort en liten trekant när bullarna är färdigjästa
luss2
Tryck ner tre russin till ögon och nos

När katterna är färdiggräddade och de har svalnat målar du dit morrhår av blockchoklad, t ex genom att dra med en tandpetare på längden!

(Från Camilla.)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

21 reaktioner till “Lussekatter – här har du ett recept i god tid!”

 1. JAAAAM!!! Vilka fina lussekatter! 🙂
  Det receptet norpar jag till mattens födelsedag. Men säg inget, jag tänker överraska henne.
  *Spinn*

 2. *Hihii*..Waoooo…Såå coolt!!
  Fast..Här får vi inte säga att vi äter LusseKATTER…
  då blir våra Pälsklingar alldeles ifrån sig 😉

  Jam & Kram!!!

  1. Ja din syrra kanske redan har ett recept på god deg – då är det ju bara att göra ”katterna” så här?!!
   Vi brukar komplettera med grovriven mandelmassa inuti också det blir gott!
   NosPuss Wikki

 3. Härligt! Önskar att jag orkade baka lussekatter men det får vänta ett tag i år.
  Lukten kan få min mage att vråla om fler:)
  Kram Jam o Spinn

 4. Hej Wikki!!
  I dag var det julskyltning och min syster hade bakat dessa lusseKATTER till försäljning på Kattsamaritens julbord och de gick åt kan jag säga!!! =)
  Fast jag tror inte jag näns bita av öronen på dem…

  1. Men vad underbart! Visst var det en kul lussekattsidé?!

   Och vi hoppas att vår visning ledde till en tingad katt minst!
   Helt super!
   NosPuss Wikki

 5. Gomorron!Min undran är om det går bra med smör istället för olja?Vilken olja ska man använda om det inte går?
  Tacksam för svar..ska baka till mina 4 barnbarnsbarn!
  Varma hälsningar från Mona-Lisa i ett kallt Arvika.

  1. Mjau, vi brukar använda en neutral rapsolja. Annars kan man räkna med att 1 dl olja motsvarar ungefär 100 gr smör! Och vi brukar inte smälta smöret helt så det blir jättevarmt (då klattar det ihop mjölet och blir en blötare deg) utan bara mikra det några sekunder så det blir riktigt mjukt.
   Hoppas det går bra!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *