Fånga Leoniderna

Hej StjärnKatt! Nu är det dags att ge sig ut på stjärnskådning igen! Om bara dis, dimma och molntäcke lättar så har du höstens mest spännande ”stjärnfallsspaning” framför dig i kväll och de närmaste dagarna ända fram till den 20/11!

wholeskychart_leoni

Det bästa stället att spana efter Leonider ska i och för sig vara i Asien, där man kan få chans att se mellan 200-300 stjärnfall i timmen vid klart väder den ”bästa spaningstiden” den 17/11. Månen är dessutom i nedan och helt mörk, så det kommer inte att vara något månljus som stör. Bilden ovan visar en leonid från 2002 och den fast lysande punkten upptill är planeten Jupiter.

Också här i Sverige ska vi kunna se extra mycket stjärnregn just den 17e, men hos oss kommer stjärnbilden Lejonet*, som de kommer ifrån, inte upp över horisonten förrän efter kl 22 och syns helt framåt midnatt, så vi missar kanske det bästa fyrverkeriet – men inget är säkert… (Om du klickar på bilden ovan länkas du till en tydligare stjärnkarta för midnatt den 17e.) Förra gången det var storregn av kometstoft hade alla astronomer förutspått ett särskilt klockslag men då var det kolsvart – tre timmar senare, när de flesta gett upp och gått och lagt sig, då kunde de uthålliga både se hundratals stjärnfall och ett underbart norrsken!

Och jag vidhåller bestämt: Katter och Stjärnor hör ihop!

*Lejonet heter ”Leo Minor” på stjärnkartan ovan och syns i vänsterkanten. Om du ska orientera efter den här kartan ska du tänka dig att du håller den ovanför huvudet och vänd efter väderstrecken!

SpaceWeather kan du läsa mer spännande information om Leoniderna.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Fånga Leoniderna”

  1. Vad elakt…. Det är ju den 17 nu, och så har vi regnigt här uppe… Jag hoppas att det kommer klarna upp, men jag tvivlar starkt på det.
    Men jag kommer i alla fall få trösta mig med en gråblå hane snart^^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *