Kan katter få huvudvärk?

headache

”Vad är det för fel på min katt? Den verkar ha ont i huvudet…” undrar en orolig kattägare. Frågan är omöjlig att besvara utan följdfrågor, och min replik är alltid: Lita på dina instinkter – verkar något vara fel med din katt – gå omedelbart till veterinären!

Ofta ”människo-relaterar” vi katters sjukdomssymptom och det kan bli ganska missvisande. En katt som håller huvudet lågt och snett och verkar i obalans kan matte/husse tro har huvudvärk när det är mer troligt att den fått ett slag av något och har en skada i nacke/rygg, den kan ha fått vingelsjuka, ha tandvärk eller bara en gräsligt irriterande smutsboll i ena örat!

Du känner din katt bäst och märker ofta om något speciellt förändras i kattens beteende. Ibland kan det vara små subtila signaler – en klängigare katt, en tröttare katt, en ratad matskål eller ett konstigt ljud… Slå inte bort dina misstankar, utan fortsätt vara observant! Notera tidpunkter när din katt äter, går på lådan, dricker, hur ofta och vad den kräks – ett beteendemönster som kan vara bra att ha koll på om du måste till veterinären. En god idé kan också vara att väga sin katt då och då, och ha en uppfattning om dess normalvikt i friskt tillstånd. Och i synnerhet på äldre katter ska man vara alert på de små förändringarna.

Skulle din katt ändra personlighet väldigt mycket – bli hyperaktiv från att ha varit lugn, bli extremt kontaktsökande på ett stressat sätt, eller börja äta och dricka med våldsam frenesi men ändå magrar, kan man misstänka sköldkörtelproblem och andra allvarliga sjukdomar.

Tänk alltid så här:
Det är det ogjorda man ångrar mest – så det är bättre att åka till veterinären en gång för mycket än en gång för sent!

funnypicturescatneedshismedicine

Och apropå det här med huvudvärk: Ge ALDRIG ALDRIG ALDRIG din katt huvudvärkstabletter eller mediciner avsedda för människor eller andra djur! Det kan vara direkt dödligt!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

3 reaktioner till “Kan katter få huvudvärk?”

  1. Vi instämmer i alla avseenden, men tänk oxå på att en djur som är lite hängigt behöver lite extra värme och bli ompysslad lite extra mot i normala fall. För vi behöver matte och/eller husse när vi inte mår så bra.

    Jag (Hillman) blir ibland lite låg, mina leder är inte de bästa längre då brukar matte lägga på mig en tjock filt, så jag får lite extra värme. Illerson är det samma sak med men han vill vara mera ifred än jag när han knner sig lite krasslig. Eftersom vi är gamla så får vi lite olíka krämpor men i regel inget allvarlilgt. Matte brukar avvakta ett par dar, om vi inte är ordentiligt sjuka för då bär det av till kossadoktorn omgående.

    Taxkramisar.

    1. Tack taxvänner, det var verkligen jättebra kommentar, hoppas många läser det här också: Att man ska pyssla om sin krassling så klart lite extra! *spinner*
      TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *