Kattögon – ett skimmer i mörkret

blackcatblueeyes2
Varför lyser kattens ögon i mörkret? Det har säkert du också undrat.

Det beror på att din katts ögon reflekterar tillbaka det ljus som faller in i dem. Precis som spegelreflektorerna, som sitter runt lampan i en strålkastare och koncentrerar och fokuserar ljusstrålen, fungerar insidan av kattens öga. Bakom näthinnan sitter ett vävnadsskikt som reflekterar ljuset så att det passerar näthinnan två gånger. Ögat fångar därför upp minsta lilla gnutta ljus och katten kan därför dra nytta av det när den jagar sitt byte om natten.

Här kan du läsa mer om hur en katts ögon fungerar – fascinerande och spännande av katten Simbas matte.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Kattögon – ett skimmer i mörkret”

 1. Matte säger att våra ögon oxå lyser i alla fall när vi tigger, alldeles grönblå är våra ögon. Annars är de helt bruna nästan på gränsen till svarta.

  Taxkramisar

 2. Det måste väl gälla hundögon också? Dom kan ju också lysa i mörkret… fast inte lika starkt som kattögon. Hundarna kanske inte har lika mycket reflex-material i ögonen.

  1. De flesta djurs ögonbotten reflekterar mer eller mindre. Det är därför man kan uppfatta en ögonreflex från vilda djur i en mörk vägkant när man kör bil och det räddar en från att krocka med det…
   Så använd reflex, allihopa! ^^
   TassKram Wikki

 3. Om en människa och en katt befinner sig tillsammans i ett kolsvart rum kan vi människor då se kattens ögon lysa? Eller ser man ingenting?

  1. Mjau, du som människa ser ingenting, för dina ögon är inte konstruerade för mörkerseende. Men vi katter ser i mörkret då vi har mycket mer anpassade ögon till nattliv. Däremot, om det inte finns något ljus i rummet som kan reflekteras i kattens ögon, så kan de inte heller förefalla att lysa! För katters ögon lyser inte, de återkastar bara det ljus som lyser mot dem, som en reflexbricka ungefär! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *