Ta en titt på Perseiderna!

stars

Oops, nej det är inte någon kattras – det är ett meteorregn som inträffar nu mellan 10-14 augusti. Är bara stjärnhimlen klar och månen inte lyser alltför starkt, så kommer de bästa förutsättningarna att se flera stjärnfall att vara ikväll och i natt.

Hitta en mörk stjärnhimmel: Undvik både dagsljus, stadsljus och moln så mycket du kan. Det senare kan bli lite knepigt om man ska tro väderprognosen, men det är ju värt ett försök. Gå ut sent (eller tidigt). Perseiderna syns bäst efter midnatt. Titta rakt upp eller där himlen är mörkast, och vänta. Åtminstone tills mörkerseendet börjar funka, men gärna längre. Filt rekommenderas.

Tona ner förväntningarna en smula: Månen lyser lite för mycket och gör de svagare meteorer svåra att se. Om du ser några stycken stjärnfall på en halvtimme så har du förmodligen haft tur. Tänk på ett osynligt, gigantiskt, glest moln med rymdgrus som jorden åker igenom, det är det som finns kvar efter otaliga gånger som kometen Swift-Tuttle farit tyst förbi i sin bana runt solen, och det är det som ger oss perseiderna.

Blir du uttråkad, kolla på Jupiter istället. Den ligger och skiner sjukt starkt i söder, den har fyra månar som du kan kolla in om du har kikaren med dig (kikaren är ingen hjälp i själva meteorprojektet). Det finns andra planeter också. Mars kommer upp i öster kring midnatt, efter kl 02 dyker Venus upp redo för att bli morgonstjärna och slår till och med Jupiter. Har du en bra stjärnkarta kan du leta fram Uranus en bit öster om Jupiter, och har du teleskop och en riktigt bra karta så finns även Neptunus där ganska nära Jupiter.

Lycka till!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Ta en titt på Perseiderna!”

 1. Oj, vad länge sen det var jag läste astronomi.
  La alla planer på astronomi/fysik på hyllan när jag inte fixade matten på universitet . . .

  1. Men sådan här amatörastronomi är bara så häftigt. Man inser att man bor på ett gruskorn i universum när en tidlös kometsvans drar förbi och ger oss stjärngnister!
   TassKram Wikki

 2. Var ute och kollade… Såg jupiter klart, mars såg jag^^ och Venus tittade så blygt upp vid horisonten.
  För att inte tala om stjärnfall…. räknade ihop attpå ca 2 timmar såg jag 7 stycken^^ Vissa varade längre än andra… men så otroligt vackra att se! två av dem brann verkligen

  1. Häftigt! Stora matte rapporterade också ett tiotal stjärnfall, fast det var väldigt ljus himmel lite tidigare på natten så syntes de!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *