Lodjurets modersstolthet

Vid sidan om den långsträckta breda trappan upp till Rinmanskolans entré, gymnasieskola i Eskilstuna, står skulpturen ”Lodjur med unge” eller ”Modersstolthet” som den också heter. Skulpturen kom dit 1955, men det är nog många – om man inte varit elev på skolan – som inte sett den.

_534
Vilket är synd, för det är en underbar avbildning med en lokattmamma i ömsint stund med ett par sömniga små ungar! Två exakt likadana skulpturer, men i svart diorit finns i staden Mänttä i Finland. Skulptören heter Jussi Mäntynen, och är kanske inte så känd i Sverige.
_535

mantynen1

Han föddes i Finland 1886 och studerade på Finlands Konstförenings Konstskola 1902-1905 och var lärling hos skulptören Alpo Salio 1910-1920. Parallellt arbetade han som preparatorbiträde med uppstoppning av djur, och från 1917 som preparator. 1920 blev han konservator på Helsingfors Universitets Zoologiska Museum.

Framför allt har Mäntynen gjort väldigt naturtrogna verk föreställande vilda djur, som älg, lo, björn och fåglar i brons, granit eller trä.

_536
Dessa verk kan beundras i parker runtom i Europa och i USA till och med. 1939 flyttade han till Stockholm, och älgen gjuten i brons utanför Zoologiska museet är ett av Jussi Mäntynens verk. Den skicklige konstnären dog 1978. Här är några fler bronslodjur:
lo   lodjur

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *