Kan du ta pulsen och tempen på din katt?

Att ta pulsen på din katt
För att kontrollera pulsen på sin katt krävs en hel del träning – och att man tränar på det när katten är frisk, samt lugn och avslappnad. Dels kan man då känna sig fram till var man hittar stället där pulsen känns, dels kan man få en uppfattning om sin katts normala puls.

checkpulsemainfull

Pulsen känns lättast högt upp på insidan av låret (i ljumsken). Om djuret är stressat blir pulsen högre. Jag hittade ingen kattbild där det syns men den här hundbilden kan ge en uppfattning!

En stor huvudartär går att hitta om man lägger fingrarna in vid framkanten högst upp på bakbenet och känner precis där vecket är mellan benet och buken. Man kan få leta lite med fingertopparna tills man känner ett lätt pulserande. Ibland kan det hjälpa att blunda så man koncentrerar sig på känseln! Räkna pulsslagen i 15 sekunder och multiplicera med fyra, så får du antal slag/minut. På en frisk lugn katt ska det vara 110-130 slag/minut.

heart1

En annan variant kan man göra på en katt som går att hantera stående genom att känna hjärtslagen vid bröstkorgen, med att ta ett lite pressande grepp alldeles bakom armbågen. Man räknar på samma sätt i 15 sekunder. Metoden är dock inte lämplig på en skadad katt som inte går att lyfta upp!

Att ta tempen på din katt
Kroppstemperaturen är alltid något av det första en veterinär frågar efter när du kommer med en sjuk katt. Den normala tempen på en kattunge är 38-39,5 grader. Hos en vuxen katt ligger det på ungefär samma 38-39,3. Även här finns naturligtvis vissa normala variationer och det enda säkra sättet att få veta sin katts normaltemperatur är att ta tempen på den och kontrollera. Gör det gärna vid flera olika tillfällen när katten är frisk, så att du har några värden att jämföra med ifall katten blir sjuk.

tempen1

Man använder sig av en vanlig termometer som man smörjer in med något glidmedel, ex vaselin. Man tar tag om kattens svans och för den åt sidan och stoppar in termometern i ändtarmen på katten. De flesta katter tycker INTE om detta, och det är bra att ha en så snabbavläst termometer som möjligt. T. ex. SweCat säljer en termometer speciellt utveckald för djur med en mättid på ca 10-15 sekunder. Det är väl värt att investera i en sådan!

…fast jag vill helst slippa! Det är illa nog när matte tar fram saxen och ska klippa tovor där bak… *suck*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *