Städa kattlådan enligt Marie-Louise på ”Rent Hus”

marie

Har du problem med kisse som kissar bredvid lådan? Kanske är det inte så konstigt, om vi ska lyssna på renlighetsprofessorskan Marie-Louise Danielsson-Tham. Hon är dessutom faktiskt veterinär, så hon har fler meriter i kattliv än bara det som ”StädTant”!

Katter är nämligen mycket renliga djur, och har DU som människa inte skött deras toalåda till belåtenhet, ja, då kan kisse mycket väl tänka sig att pinka bredvid i ren protest! hälsar Marie-Louise.

r_katt

I programmet som sändes förra lördagen 21/3 (Och som fortfarande finns att se på TV4:s replay) städades det hos Ritva och hennes tre katter. Det var i samband med detta som Rent Hus också hade ett avsnitt om hur man sköter sin katts toalåda. (Tilläggas bör, att i ett oerhört stökigt hem fanns dessa välskötta och välmående katter, som fick bo på kattpensionat medan TV gjorde sitt program.).

citron1

”- Man måste sköta kisslådan exemplariskt”, berättar Marie-Louise ca 15 min in i programmet. ”Helst ska man så fort kissen kissat eller bajsat ta bort ”produktionen”, och ungefär en gång i veckan ska man tömma lådan på sand och göra rent den med varmt vatten och diskmedel. Men man bör inte ta ett diskmedel med citron, för katter hatar sura saker och då vägrar de använda sin låda igen!”

Oj där kan man få sig en funderare: Hur många kattägare skurar toalådan en gång per vecka? Där behöver nog många bättra sig. Och den gamla kattsanden då? Jo då, har man bara sett till att vara noga med att rensa ur klumparna med ”produktion” så kan man återanvända den plus fylla på vartefter med ny ren sand.

Och det där med citrondoften? Ja det kan vara ett bra tips för den som vill ha bort katten från en viss plats, t ex om kisse fått för sig att klösa eller göra toalett någonstans utanför lådan. Där kan man spraya citronsaft eller ta en trasa med några droppar 24% ättika – de flesta katter undviker den doften!

Slutligen ett tilläggstips från Rent Hus egen kattexpert: ”Lägg en dörrmatta under kattlådan så att den sticker ut en bit framför. Då hoppar katten ut på den och kattsanden stannar på mattan!”

Lycka till med lådstädningen!                             >^:^<

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *