Då är det dags att festa på smarriga päron med kolasås! Och det är mattes fasters hemliga recept jag nu avslöjar på härligt simmig plus sanslöst god och suveränt lättlagad kolasås som du kan ha till dagens dessert, t ex lite vaniljglass och inkokta päronhalvor! (Har du inte egna inkokta päronhalvor så fungerar de som finns på burk eller färska!)
Kolasåsen är lika lätt att göra i 2- eller 3-dubbel sats om man ska ha till många festgäster!
KOLASÅS 3-4 portioner
Lägg i en hög* kastrull:
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
0,75 dl strösocker
1,4 dl mörk sirap
Koka under omrörning på låg värme i 12 minuter
Kan koka häftigt så bevaka! Gå inte ifrån en enda minut!*
Minst 10 cm kant! Såsen bubblar upp snabbt om det blir för kraftig kokning. Den sjunker om du blåser på den…
Ta av plattan
Tillsätt:
1,2 msk smör
1 tsk vaniljsocker
Rör om så att smöret smälter och sockret blandar sig.
Låt svalna i kylen en stund, då blir den simmig och tjock
Ät och njuuuuuuuuuuut!
Blir det något kvar i kastrullen så lovar jag att det försvinner av sig själv – kolasåsen är så god att det alltid är någon som vill skrapa ur de sista dropparna!
Lycka till!
*slickar morrisarna*
Tack för receptet. Vi har sett till att matte har skrivit av det NOGA!
OM husse (=gottegris) har tur så kommer matte att koka en sats i helgen till några päron 😉
=^.^=
Nosbuffat
Mjau, det är så att blir det en skvätt kvar av såsen så ställer man den i kylskåpet och så går man och tar sig en slickesked då och då, säger matte. Bättre än godis! TassKram Wikki
Måste vi testa! Nosbuff
Mjau kan rekommenderas! TassKram Wikki
Det ser så gott ut , jag tänker provsmaka denna sås til glass och syltade päron. Kramiz
Mjau, vi kan garantera att den är supersmarrig – god att äta enbart! NosPuss Wikki