Veterinären som inte ger upp

Med tårar i ögonen läser jag ofta veterinären Krista Magnificos blogg ”Diary of a real life veterinarian”, och genom henne tycker jag mig känna igen ett antal veterinärer som jag träffat: De som inte ger upp!

Krista fastnade i mitt hjärta när jag sökte på nätet om declawing, det amerikanska ofogat att amputera katters klor, och kunde läsa att hon först gjort det, men sedan beslutat: ”I have to admit that I no longer will perform de-claws. I just do not believe sickthat they are needed, and I cannot hurt my cats. I have to uphold to a higher standard of care and compassion. I would not cut off the ends of my child’s fingers no matter what they broke, damaged, or gestured. So I cannot do the same to my four legged children.”

Jag fortsatte läsa, kände igen mig i det mesta, tills jag hittade inlägget om ”The sickest kitten of them all” och insåg att här fanns någon som lyfte begreppet ”Kämpa” till en nivå som få skulle klara av!

Något ovanligt (Tyvärr!) som denna veterinär – liksboom jag! – håller högt är inställningen att inte avliva ett djur som kan räddas, och att inte avliva friska djur. Krista beskriver det i ”The Cat and the Line in the Sand”: Strecket i sanden är den etiska gränsen hon står för, att vägra göra “convenience euthanasia’s” även om det betyder att mista kunder. När får vi en svensk veterinärkår med samma ryggrad? De finns, men de är ovanliga…

Och en veterinär som ser det som självklart att rädda så sjuka kattungar som lilla svarta Boo har för mig den rätta inställningen: Att liv är något som vi faktiskt (Vad man än säger om katter!) bara får ett utav, och då gäller det att göra allt för att få ut det bästa av den livstid man får!

Du kommer säkert att också hitta mycket att begrunda i det Krista berättar! Hon ger i alla fall mig mycket att tänka på, och en hel del bra kunskap. Reglerna för kattungevård ”Kitten care is about a few very basic things”, t ex:
– Keep them warm.
– Keep fleas off.
– Keep them eating.
– If you see snot and goop, you have infection, so go to the vet IMMEDIATELY!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Veterinären som inte ger upp”

  1. Vi har läst den länkade berättelsen om ’the kitten that were sickest of them all’ – helt otrolig och ett underbart slut på berättelsen! Hoppas fler läser den! Snacka om livskraft hos den lille!
    Tasskram från Sven

  2. Visst finns det veterinärer även i Sverige som verkligen kämpar för katter, men de är alldeles för få. Det finns t o m djursjukhus där men mer eller mindre öppet ser ner på ”katthemskatter” och inte tycker de är nåt att ödsla pengar på. Bedrövligt.

  3. Såg på Instagram att det fanns en sida som kämpar för att det ska bli olagligt att de-claw katter. Tror det fanns en hemsida också , ska se om matte kan hjälpa mig att hitta den 🙂
    Nu ska jag läsa historien om den lilla katten.

    1. Mjau, det är ju en sak att t ex ta bort en skadad klo eller tå! Men att ta bort klorna helt, nej det vill vi inte ska få hända någonstans! Burr! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *