Kattpest – farligt om du inte är vaccinerad

vacca2
vaccinations_in_cats-4Många tror att sjukdomarna kattpest och kattsnuva är ovanliga, eller inte kan drabba en innekatt. Tyvärr är båda uppfattningarna helt fel. Kattsnuva finns i stort sett överallt, och kattpest har helt nyligen tragiskt nog dödat katter strax utanför Örebro*. Smittorna sprids på olika sätt, men du som människa kan t ex få hem viruset som ger kattpest på kläder och skor till risk för en ovaccinerad innekatt!

Att vaccinera katten du älskar ger ett bra skydd mot sjukdomarna som annars är besvärliga – kattsnuva kan bli kroniskt och den plågsamma kattpesten ger svår diarré, kräkningar och plötslig död. Det otäcka kattpestviruset kan dessutom leva kvar i miljön upp till ett år!

Tänk på att kattungar och unga katter är särskilt känsliga för smitta, och se till att de får grundskydd med vaccination så snart som deras ålder tillåter: Första gången vid åtta till nio veckors ålder. (Om smittrycket är högt kan man ge en extra vaccination tidigt, från sex veckors ålder.) Nästa vaccination ska ske efter tre veckor. Till grundvaccinationen hör också en vaccination ett år därefter. (Mönstret är detsamma om man börjar vaccinera en vuxen katt.) Katten vaccineras sedan varje år om man vill ha skydd mot både kattsnuva+kattpest, vart tredje år om man vill skydda mot kattpest.

Adopterar du en katt från Örebro Katthem så har den fullgod vaccination och vaccinationsintyg!

Du hittar SVA:s informativa sida om KATTPEST HÄR.

(*Analys av döda katter har fastställt smittan.)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Kattpest – farligt om du inte är vaccinerad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *