Reser din katt säkert i jul?!

Hur transporterar du din katt? Har du hållfasthetstestat din kattransport? Så här kring jul reser mängder av människor och djuren följer oftast med. Tyvärr sker en del tragedier i trafiken – men inte bara där! Att mindre bra ihopsatta kattburar ramlar i bitar och katten rymmer – det har blivit ett inte helt ovanligt scenario, när man köper billighetsprodukter och inte testat tillförlitligheten. Så har man en uppskrämd katt på rymmen i främmande miljö, vilket är ren Kattastrof!

Råd nr 1: Kontrollera vad din kattbur håller för!
Plastklämmor vissa sorter, som ska hålla ihop burhalvor och dörrluckor, är inte att rekommendera till exempel. Dragkedjor i tygburar kan också vara ganska klena och motstår inte en stark katts vikt. Välj en bur med hållbart spärrbara knäppen/lås, och gör ett vikttest: Om din katt väger t ex 4 kilo, knyt in en 4kilos foderpåse i en plastkasse, lägg i buren, håll den i handtaget, däng runt och ”skaka” som om ”katten panikhoppar”. (Ni skulle se när Stora matte ber att få göra detta burtest i butik och sakerna far i bitar…) Går luckan upp eller buren delar sig –  säkra buren på alla ledder med spännband, silvertejp, kraftigt snöre eller rem av  något slag!

(Fotoexempel, bild Gunilla ”Hawknest”)

Råd nr 2: Tänk på hur du placerar din kattransport i bilen!
Den ska inte stå så att den träffas av en utlösande airbag, och om möjligt inte heller med öppningen/luckan i färdriktningen. Ta en titt på den här filmen, så förstår du varför:
httpv://youtu.be/jYms1d6oyz8

Överlag så är det alltid bäst att ha djur i för ändamålet konstruerade burar längst bak i bilen, förutsatt att man har en kombibil. Som synes på filmen, så är t ex bältesfästena på en kattbur sällan mer än ett par plastflikar, och håller inte alls i en kollision. Och framför allt, ha ALDRIG en katt lös i bilen under färd! Det kan sluta illa på många sätt:

Råd nr 3: Sätt på din katt ett halsband med adresstag under resan!
Även om din katt aldrig har halsband eller är ute annars – sätt på det när ni reser! Man vet aldrig… Skulle något hända så att katten kommer på villovägar, så signalerar ett halsband att det är en tam katt och chansen är större också att den som hittar katten kontaktar dig! Välj gärna ett halsband i bra reflexmaterial – och med säkerhetsfunktion!

Fler råd för säker kattresa hittar du här på HitteKatteriFokus!
Ha en trevlig JulResa! ♥

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Reser din katt säkert i jul?!”

    1. Mjau, bra med människor som kan lyssna när goda råd jamas! (Jag tjatar om detta både till jul och semester…) TassKram Wikki

  1. Våra katter sitter i varsin bur i baksätet med framsätesstolarna bakåtskjutna så långt att burarna låses mellan ryggstödet bak och ryggstödet fram. Krockat har vi aldrig gjort, men det har överlevt ett antal panikbromsningar genom åren.

    1. Det är en bra placering och har man stadiga burar så fungerar det bra. Beröm till er kloka omtänksamma människa! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *