Dags att tänka på de kattfarliga julsakerna!

Visst ska det bli kul med advent och jul! Men vi måste  verkligen jama i på skarpen att våra människor ska tänka sig för och inte släpa hem kattfarliga julsaker! Julen är tyvärr en tid då många katter kommer till veterinären med brännskador, skärsår och illamående av olika slag. Det räcker ju liksom inte med att vara extra försiktig med levande ljus – det finns MASSOR av annat också:

GLITTER pryder granen och jamarns vad kul det är att tassa med! Men det är INTE lämpligt att smaska i sig en halvmeter glitter, det ska ni veta. SNÖREN som hört till klappar och presenter, det förekommer i mängd både före och vid jul. Lek gärna med dem under tillsyn av din människa, men lägg sedan bort dem! Allt som liknar snören kan bli väldigt farligt kring en kisses hals – eller nedtuggat i magen… ♥

Bollar av paketpapper är kul att leka med – men kom ihåg att plocka undan KASSAR av plast och att klippa upp handtagen på papperskassar så inte ett busigt katthuvud fastnar där!

GIFTIGA JULVÄXTER är också en fara! Somliga katter rör inte en enda växt inomhus, andra katter är som gräsklippare i det mesta. Beroende på vilken sorts kisse du har hemma bör du anpassa ditt växtinnehav! Både julstjärna, amaryllis och hyacint kan ställa till problem. Bär från järnek och mistel, samt idegransbarr är också giftiga! Här har du Agrias lista över farliga krukväxter/snittblommor. Håll dem utom räckhåll för din katt i jul!

SKÖRA PYNT OCH GLASKULOR är det lämpligt att placera utom tasshåll! Det finns fina sådana i plast också. Glöm inte att förankra hela julgranen så att den inte kan vältas av en klättrande katt – vår brukar sättas fast i en stadig bokhylla och det har räddat mig flera gånger från fall.

MAT och DRYCK är inte alltid kattvänlig, hur gott än julskinkan doftar! Tänk på att kryddstark mat kan ställa till problem med en känslig kattmage och ge bara små smakbitar. Varma ugnsluckor och spisplattor kan också ställa till det för nyfikna nosar och tassar, så ha ett öga på misse i julstöket! Och om din katt dricker ur julgransfoten: Det är inte särskilt farligt om du har en vanlig gran och inte haft något ”tillskott” i vattnet. En enkel lösning är dock att täcka över så att katten inte kommer åt granvattnet.

Och sist men inte minst – om familjen tänker sig att skaffa en katt som  julklapp:

 • Ta hem katten EFTER allt julstök är över! Att starta sitt nya kattliv i ett kaos av gäster, fester och glam är inte särskilt lyckat! En ny katt ska komma hem till ett lugnt och tryggt ställe.
 • Ge inte bort en katt som julklapp till någon annan, om du inte vet att katten verkligen är önskad, planerad och välkommen! En julklappskatt måste vara en sådan present som mottagaren väljer själv, för att vara säker på att allt blir rätt.

Ha en härlig kattsäker jul! ♥

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

15 reaktioner till “Dags att tänka på de kattfarliga julsakerna!”

 1. Du jamar så klokt, Wikki! Och glöm inte att choklad, russin och vindruvor ska vi heller inte äta. Det är giftigt har mamma fått lära sig på föredrag på det stora djursjukhuset. Om ni har såna där konstiga fyrbeningar som skäller hemma, jama ifrån riktigt på skarpen om de kommer nära godiset. Dom dör av en väldigt liten bit choklad! Och det vill vi ju inte att de ska även om de kanske inte alltid är så lätta att förstå sig på, de där skällande sakerna.

  *nosgos*

 2. Heja Wikki!
  Otroligt bra inlägg, det här skulle alla kattägare ta del av.
  Det är så viktigt att känna till allt du skriver om.
  Numera har matte och husse bara kulor på övre delen av
  plastgranen och glittret är numera borttaget. Grejen är det
  att plastgran också är gott att äta. Sedan undrar jag om inte
  ljung kan vara farlig för oss katter också???
  Många jamis kramis från Goliat hans matte och husse

  1. Mjau jag hittar inte ljung alls på nån farligt-lista så det verkar vara en snäll växt, det görs ju hälsothé av den: Växten är antiseptisk, inflammationshämmande, sammandragande, urindrivande och milt lugnande. Förr var den nödfoder till kreatur också.
   Apropå hälsa, hur mår du nu för tiden, kompis?
   TassKram Wikki

 3. Bra jamat Wikki! Kommer länka till din sida, mycket tänkvärt! Här skippar nog matte granen, det gjorde hon förra året också. Vi lider inte av det och inte hon heller.

  Kram Basco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *