Vem kan rädda katterna i Sundsvall?

Meddelande har gått ut till kattägare i Sundsvall att hålla sina katter inomhus, eftersom polisen på måndag tänker gå ut och fånga de katter som hittas lösa i området rondellen Västravägen-Vikingavägen och Storgatan-Dalgatan i västra Sundsvall:

Som vanligt – beklämmande nog!!! *morr* – har Länsstyrelsen haft ärendet, med för många katter som matats och förökat sig  okontrollerat, på sitt bord sedan i oktober 2010. Inspektion skedde november och sedan i januari i år. Den kvinna som matat katterna fick föreläggande att åtgärda situationen, men gjorde inget eftersom hon ansåg sig vara djurhjälpare, INTE djurägare.

Damen överklagade och detta avslogs, och nu ska alltså saken åtgärdas genom infångande och de katter som uppvisar ett tamt beteende och som är friska kommer i första hand överlåtas och i andra hand att avlivas. Vildkatter kommer att avlivas.

Som vanligt har man i onödan – dels genom att troligen INTE ha kontaktat något katthem/katthjälpsorganisation och dels genom att dra ut på det hela – nu också sommarens kullar kattungar med i ekvationen. Om detta började redan som tidningen Dagbladet i Sundsvall skriver redan i mitten av 1970-talet och ”Med tiden har katterna som kommit och gått till huset blivit allt fler.” – hur många katter har då i onödan offrats i detta fall? Tänk om lite bra TNR praktiserats redan på den tiden?!

I mina ögon har på detta sätt Länsstyrelsen och innan dess ansvarsövertagande, kommunen, varit bidragande skyldiga till grov vanvård av katter inom deras ansvarsområde! År efter år… Men deras misskötsel tycks inte gå att straffa?!!

Och NU ska minsann allt fixas på en vecka ungefär? Hur bra blir det?

Vi som jobbar i hittekattsvängen hoppas bara innerligt och intensivt att de poliser som får uppgiften tar detta uppdrag med ro och långsamhet – eftersom vi vet att det kan ta flera veckor innan man kan avgöra om en infångad katt är tam eller inte! Den tryggaste huskatt kan bli panikslagen i fälla och främmande fångenskap och vara ultraskygg mot alla människor, under lång tid. Det är en grannlaga uppgift att avgöra ödet för respektive katt.

Jag ber till poliserna: Gör inte FEL! Se till att ALLA infångade katter får en chans till omplacering och LIV! Det är det enda rätta!

Har Länsstyrelsen kunnat släpa med detta ärende i tio månader, då kan ni ta god tid på er också! Rädda varje katt!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Vem kan rädda katterna i Sundsvall?”

  1. Precis – hade det gjorts medan det verkligen var fem eller sex katter – så hade det kanske inte blivit fler. Men dumhet och snålhet går ofta hand i hand. Och det är de i tassar som får lida för det! *suck* NosPuss Wikki

 1. Åh, jag känner med dem stackars katterna! Och jag blir både sorgsen och förbannad på hur ärendet har skötts och hur utgången kommer bli. Varför kan de inte förstå att katterna förtjänar mer än så? Måste de vara så blinda? Jag önskar att djurhem/organisationer kunde få en chans och hjälpa dem istället. Snabbaste utvägen brukar det heta när sådant här beslutas och verkställs.. Men snabbaste lösningen som de kallar det är sällan den bästa lösningen. *Ryser*. Jag önskar vi kunde göra nått för att hjälpa dem 🙁

  Tankarna går till alla dem katterna som berörs av beslutfattarnas idioti <3

  1. För dem som är bekanta med TNR finns dessutom det som beskrivs som vakuumeffekten – att så snart ett tomrum uppstår i ett kattrevir så flyttar andra katter in där – och så är cirkusen i full gång igen.
   Ber SkaparKatten om hjälp…
   TassKram Wikki

  1. Mjau – det är verkligen olika hur poliser är!? Riktiga bra djurpoliser, var är ni nånstans??? NosPuss Wikki

 2. På hittekatter finns det nu att kattjouren i Skåne har haft kontakt med polisen som låter hanen vila. Men det behövs både medel och platser för dessa kissar!

 3. Läste på ett forum att det hade kommit in för lite hem och pengar till kastrering vård. Pengar kanske beror på att det är i slutet av månaden och om vi alla hjälps åt med det så fort som möjligt ökar vi säkert möjligheterna till att ge katterna den hjälp de måste få för att slippa bli skjutna.
  Det är en stor skam mot katterna med den nu planerade avlivningen.De har kämpat för sin överlevnad inte för att bli skjutna och värdelöstförklarade i sin hemlöshet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *