Problemet med att ta urinprov…

Har din katt urinvägsproblem och du fått order att ta urinprov?! Var medveten om att inte alla katter är så samarbetsvilliga att det bara är att sticka en burk under rumpan på dem och säga ”Kissa nu!”… Det godtar en katt på hundra!

Börja med att ta bort huven/taket på kattlådan så du kan ha uppsikt över kattens toabestyr. Minska mängden sand i lådan till ett tunt lager, så att katten inte har så mycket att krafsa runt i eller ta bort sanden helt – det får inte komma ned kattströ i urinprovet.

En del veterinärer säljer ett litet kit** med plastkulor som man kan hälla i kattlådan istället för sanden, men då ska man tänka på att kattlådan måste vara mycket grundligt rengjord innan! En annan variant är att fylla lådan med rena plastpåsar/kassar klippta i remsor, eller ren akvariesand.

Det lär även vara OK att fylla en ren kattlåda med opoppade popcorn (torra majskorn – INTE micropop!) eller torra gula ärtor, om man sedan direkt häller av kisset i provburken. Det får inte ligga för länge i majsen.

Se till att få ett par provrör för urinprov av din veterinär och en engångsspruta att suga upp det med kan också vara bra att ha. Annars börja med att göra en förvaringsburk för kissprovet steril. Ta en väl diskad mindre glasburk samt lock och koka den i vatten några minuter. Det kan vara klokt att koka de ”verktyg” man ska fånga kisset i också, och ha rentvättade händer när man handskas med dessa.

Ha ett fat med lite kant på att sätta under svansen och fånga upp kisset – om din katt går med på det. Ett alternativ är att använda en större slev eller soppsked att sticka in under stjärten när katten sätter sig i lådan.

En fiffig variant är att ta en bit ren vaxduk och vika ihop som en liten båt med vaxsidan inåt, snabbt sätta i gropen katten gjort i lådan och lyfta bort innan den hinner börja att krafsa över kisset. Ena båt-änden blir som en pip och det är bara att hälla ned i provburken.

Vissa katter godtar en helt tom kattlåda och kissar där ändå. Har man en mycket repig gammal låda kan man täcka hela botten plus kanter med stadig vaxduk – sätt fast med silvertejp och häll ur så fort katten klivit bort. Men du får stå ut med kissvåta tassavtryck här och där då.

Som tjatat ovan är det så viktigt att allt är noga rengjort – vaxduken torkad med steriliseringssprit som dunstat bort, kärl kokade och händer rena.

Fråga veterinären hur färskt provet bör vara! Urinprovet bör ibland inte vara äldre än två timmar helst innan man lämnar in det hos veterinären – men annars är ett äldre kissprov bättre än INGET, så var beredd på att ta flera, för säkerhets skull. Och kolla innan med veterinären om urinprovet får kylförvaras eller inte! Ska man testa t ex kristaller i urinen så ska det INTE kylförvaras! I andra fall, t.ex. utredning av njurstatus, törstutredningar eller konstaterad prostatit behöver urinen inte vara färsk och kan förvaras i kylskåp.

Ju mer kiss man kan få med, ju bättre. Helst minst 5-10 ml. Ha också gärna ögonen på hur kisset ser ut och doftar: Är det grumligt, blodblandat, luktar illa? Berätta det för veterinären. Notera även hur katten beter sig i lådan: Om den kissar många gånger pyttelite, klämmer men inte får ut något, verkar ha smärta eller läcker kiss efteråt, sådant som kan bidra till veterinärens bedömning.

Bered dig på en svettig stund – eller också har du tur och det går som en dans med en pyts under kattens svans… Lycka till!

**”Katkor” som innehåller plastkulor, en pipett och provrör.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Problemet med att ta urinprov…”

 1. Jag känner att inlägget kanske var riktat som tips till mig! 😉 Jag hade tänkt satsa på modellen ”sticka en burk under rumpan på dem och säga ”Kissa nu!”…” 😀

  Nädå, jag skojar, vi har gjort rent kattlådan som nu står på tork och så har vi inhandlat majscorn/popcorn i stora mängder!
  Jag räknar med att ägna fm åt detta i morgon… Den trevlige vettisen ville inte ha nattgammalt kiss som varit i kylskåp över natten, så vi provar imorrrn. Och han sa att det var bättre att det tog några dagar så vi fick ett bra prov än att komma på en gång med pyttelite. Så det satsar vi på!

  Just nu är Lurrvar instängd i lillhusses rum med njurmat, vatten och låda och det tycker han INTE om!!! :O Han krafsar allt vad han kan på dörren var 10:e minut… Stackars lille gubben… Han vill ju vara ute i sin soffa… och Frank vill vara i sin fåtölj i lillhusses rum, men valet står mellan att stänga in en eller två katter… Ska försöka sova igenom röran med min förkylning och ta nya tag med kattpenicillin och katter som får/inte får äta imorrn…

  Godnatt söta Wikki med mattar! Jag är iallafall så tacksam att Lurrvar fick följa med hem och inte blev hämtad av Skaparkatten, så det är värt allt! ♥

  1. Avslöjad… Hihi! Hoppas att Lurrvar gillar sitt njurfoder och att det går snabbt och bra med kissprovet! Kan ju vara skönt att veta vad som är felet och se att han piggnar till! Skönt i alla fall att det inte var FIP! Men dilemmat när man tar in en medfaren katt ”från gatan” är ju att man inte vet hur illa skadad den kan vara av sitt tuffa uteliv – njurpåverkan är ju inte ovanligt. Katten är van att leva på svältnivå, så kommer den in och får fullvärdesfoder kan kroppen få en mindre chock av att ta emot det…
   Lycka till idag och krya på dig från förkylningen!
   NosPuss Wikki

   1. Tack snälla Wikki!
    Idag är det baske mig kaos här!! :O

    Lillhusse och jag suger helt enkelt på att ge medicin, vi behöver gå en kurs! Jag kan inte öppna munnen på en katt, jag är rädd att den får ont, så vi blandade medicin med vatten och skulle spruta in i munnen, tror du Lurrvar gapade?!? 😉
    Jag tror att han hann bita 10 gånger, som tur är är han ju så liten att det inte känns! Men nu köper vi skinkost o provar med istället.

    Idag har både Frank o Lurrvar ägnat sig åt att jaga fåglar i varsitt fönster, det tycker jag är utmärkt sysselsättning även om båda såg mycket besvikna ut för att ingen kom in i munnen…

    1. Mjau, tur att han inte biter som jag då – matte kan berätta precis hur det känns att få tänder rakt genom ett finger… Jag har dock jamat förlåt många gånger! NosPuss Wikki

 2. Fick ett sådant set med kulor då vi skulle ta urinprov på Yatzy en gång. Det var riktigt svårt att få ett riktigt prov och då kissade hon bara några droppar åt gången så det blev ett litet prov. Dock så gick det att se att hon led av kristaller i alla fall så vi kunde komma till rätta med det.

 3. Jag köpte med ett kit med kulor från veterinären men det godkände inte min Lotta. Så efter många rundor lät jag henne gå på vanliga katt-toan och satte en rengjord glasskål under rumpan på henne. Fick ett bra prov och som tur var hade hon inga kristaller eller bakterier i urinet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *