Vi måste få försvara oss


Ibland beskylls vi katter för att vara vassa i botten och riviga, lömska och beräknande. Men sanningen är att en katt är alltid ärlig, och trampar du över kattens gränser, så får du stå ditt kast – en trängd katt försvarar sig. Och varför blir det så här?

Grunden är ofta att katter och människor talar två olika kroppspråk. Fundera lite på vad följande betyder för dig eller för en katt:
– Kramas
– Prata med varann
– Se varandra i ögonen

För oss människor är kramandet något som vi förknippar med närhet, ömhet och kärlek, men för en katt som INTE är van vid att hanteras så av människor blir en kram likvärdig med att bli fångad och fasthållen, vilket kan vara en mycket hotfull situation. Att en stor lång människa böjer sig ned för att klappa kan för en rädd katt också bli tolkat som en skrämmande handling, många gånger beroende på kattens djupt liggande instinkter att undvika fara. Sitt på huk och gör dig så låg som möjligt när du ska kommunicera med en oroad misse!

Människor pratar väldigt mycket och i många olika tonfall och ljudnivåer. En katt är egentligen ett mycket tystlåtet djur, som sinsemellan mest ”pratar ljudlöst” med kroppssignaler. Läten används företrädesvis i aggressiva eller försvarande kontakter; d v s varnande morr och skrämda skrik i konflikter – och kattungens pip efter mammas hjälp och tröst… Så prata i mjuka tysta ljud med din kisse, tänk på hur stilla ett spinnande är?!

Katter ser inte heller varandra rakt i ögonen. När människor gör så är det en signal om tillit och ärlighet, men bland katter sker det endast när två kombattenter möts för att göra upp och de mäter varandra med blicken. Annars tittar katter på varandra lite i smyg och visar genom att sänka eller höja blicken sin rang. Katter som är goda vänner kan sitta och kisa mot varann och visar genom att hålla ögonspringorna så smala som möjligt ”Jag är din vän!” – vilket vi hussar och mattar bör ta efter! Blinka sakta och kisa mot din katt, och den kommer att svara med samma sak!

Så svaret på frågan ”Och varför blir det så här?” är egentligen ganska enkel: Ni människor är ganska dåliga på att prata kattiska! Det är som gjort för MISSförstånd!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Vi måste få försvara oss”

  1. *Blinka sakta och kisa mot din katt, och den kommer att svara med samma sak*
    mjau, det är så vi och matte *pratar* med varandra.

    Matte har så många kattböcker, så hon har läst en del om oss i dom däringa böckerna, mjau

    Tass Tass

    1. Det mjuka tysta kattspråket är dessutom så fint – subtilt, graciöst och det säger ALLT! *buff* TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *