Hur vet man om en katt är hemlös?!

Vännerna Dui och Deco ställde den kloka frågan till mig för ett tag sedan: ”Vi stödjer vårt lokala katthem och några till och har tagit på kattspanarglasögonen för att se om vi har någon hemlösing häromkring. Kan inte du Wikki skriva lite om var och hur man ska se sig omkring?” – och jag har gjort en hel del på funderingar kring det…

Ofta rör sig mängder av katter i alla miljöer, så väl i stad som på land, men de flesta är väldigt osynliga. Somliga märker man inte av förrän fotspåren i snön avslöjar deras närvaro! Förvildade skygga katter kan ligga orörliga och trycka i busken utanför ditt jobb varje dag utan att du ser dem!

Men skulle en katt komma i din väg på ett eller annat sätt, och du befarar att den saknar ägare eller är på rymmen, så finns det många saker man kan göra… Dock, är det en rädd katt så kan det behövas fälla för att fånga den, eller ett långvarigt och tålmodigt matande! Och man ska då komma ihåg att svensk lag idag anser att har man börjat på regelbunden basis utfodra en katt, så har man underförstått åtagit sig ansvaret för den och anses vara dess ägare! (Då är att sluta mata den dessutom jämställt med djurplågeri.)

Men man får börja med att göra en bedömning av den katt man ser:
1 – Om katten är social, kontaktande och kelig, så är chansen större att den har en ägare någonstans.
2 – Är katten i gott hull dessutom, så är det än mer troligt att den hör hemma hos någon.
3 – En katt som är i dålig kondition, mager och tufsig, är troligen på villovägar eller övergiven. Tigger eller letar den mat och försöker komma in i värmen/skydd så kan den vara i behov av hjälp.
4 – Även en annars tam och människovan katt kan vara rädd och reserverad om den hamnat vilse i en skrämmande miljö. Det kan alltså vara svårt initialt att avgöra hur skygg eller hanterbar/ohanterbar en katt är utan att ha haft närmare kontakt med den under lugna former. En mycket skygg katt kan alltså vara grannens tamis!
5 – Utefödda och riktigt förvildade katter ser du nästan inte alls. Man kan ana sig till dem på platser där de söker efter mat vid uteserveringar, sopstationer och andra skräpställen där en matrest kan hittas. Ofta har de många tecken på ohälsa – smutsiga ögon, toviga pälsar, öronskabb och infektioner. Man hittar dem först när de är i så dåligt skick att de inte hinner ta sig undan, sorgligt nog.
6 – Att en katt har halsband är INTE en garanti för att den har ägare! Det finns folk som flyttar ifrån eller slänger ut sina katter ändå!
7 – Hittar man en honkatt ska man kolla spenarna. Om de är mjölkfyllda eller kala runtom kan hon vara digivande och ha ungar i närheten, som bör tas om hand!

Har du en tid iakttagit en främmande katt där du bor eller arbetar kan det vara en god idé att höra sig för med omgivningen om någon känner till den, och vet något om den. Polis, katthem och grannar kan vara till hjälp, men man får vara beredd på att göra en hel del research själv. De flesta kan ju lyckas att få en hyfsat bild av katten med mobilkameran och då kan identifiering också underlättas! Lägg lappar i brevlådor och sätt upp flyers på anslagstavlan i närliggande butiker/hos företag!

Lyckas man fånga/få kontakt med katten är det viktigaste att kolla eventuell ID-märkning och kontakta ägare som förhoppningsvis finns registrerad. I fall 1 + 2 och om ID-märkning saknas kan en annan metod vara att sätta på den ett kattsäkert halsband och skriva ”Äger du denna katt, ring till XXX” och låta katten gå ut igen.

Håller sig katten på avstånd kan matning och fångst med fälla vara nästa steg. Det kan ju kännas bättre för samvetet att råka fånga grannens märkta men skygga katt en gång, än att ha en svältande hemlösing gå ute över vintern och svälta och frysa!

En hemlös katt håller sig ofta gömd under dagen men söker efter mat när det är mörkt. Om det regnar är chanserna små att se den. Katter håller sig undan vid dåligt väder och ligger och trycker i skydd. Gå ut och spana på kvällar och nätter! Prata med personer som är ute på kvällarna och rastar hund – de ser ofta mycket mer med hjälp av sina hundar.

Ställ ut mat under buskar eller balkonger varje dag i området där du tror att katten befinner sig. Kontrollera om maten är rörd dagen efter. Om katten hittar ett matställe är risken mindre att den flyttar  på sig. Ordna något skydd mot väder och vind om möjligt, t ex en låda att krypa in i. Tips hur man gör kattkojor finns i min sidokolumn och här på Hittekatter. Mer övrig information om vad du kan göra finns här hos katter.nu.


Tar du in en upphittad och misstänkt hemlös katt i ditt hem ska du anmäla detta till polisen, då katter kan vara efterlysta hos dem. Katten registreras som hittegods hos dig om någon ägare hör av sig. Är katten sjuk, skadad eller i dåligt skick bör du även hjälpa den att få vård snarast. Ta kontakt med närmaste katthem för att få råd, om du inte kan lösa det själv. En skadad katt kan polisen hjälpa till att köra till närmaste akutveterinär eller djursjukhus.

Lakritz ovan räddades av FFK. Läs mer om deras katthjälp här! Här finns mer tips hos KattpolisenIFokus som också är en bra sida där man kan anmäla upphittade katter!

Och gör som Dui och Deco: Stöd Ditt Lokala Katthem! Hör med katthemmet om de vet någon utegående kisse som behöver hjälp – det kanske finns någon i din hemtrakt! ♥

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Hur vet man om en katt är hemlös?!”

 1. Jamarbra inlägg med massor av bra tips och råd! *kurr*
  Självklart stödjer vi också vårt lokala katthem!
  *nosbuffar*

 2. Vad man INTE gör, kan jag säga som är intagningsansvarig, är att plocka in en katt, ringa ett katthem och säga: Jag måste bli av med katten på en gång och dessutom hotar med avlivning! Ring katthemmet först och hör hur det ligger till med platser innan istället och fundera på vad kan jag själv göra om inte plats finns. Hur kan jag hjälpa till på för vis.

  1. Jättebra synpunkt! Kloka Kicki, du har åratals erfarenhet av detta, som katthemmets intagningsansvariga! Jag ska göra din kommentar till ett eget inlägg! TassKram Wikki

 3. En snäll människa hittade mig mycket mager och dräktig. Jag var så rädd att jag först gömde mig men hon lockade med god mat och körde mig sen till Slaka djurhem. Där födde jag en kull kattungar som adopterades bort och kvar blev jag. Djurhemmet tog hand om mig på bästa sätt. Jag steriliserades, fick en ID-märkning, vaccinerades och undersöktes noga hos veterinären. En vettis har jag aldrig varit hos så det var en spännande upplevelse. Jag kände att han ville mig så väl.
  Efter 5 månader på djurhemmet dök min nya matte upp. Jag trodde jag drömde när hon frågade mig om jag kunde tänka mig att flytta hem till henne! Nu mår jag så bra!
  Hoppas min lilla berättelse gör att fler människor törs ta hand om en vuxen katt från ett djurhem.

  1. Mjau, det är verkligen viktigt att veta att det går alldeles utmärkt att ta hand om vuxna eller äldre katthemskatter! Man måste ju komma ihåg att en katt är söt kattunge endast en kort tid, och är fin vuxen katt sedan för resten av tiden – så man kan lika gärna börja med en storkatt! ^^
   Och visst är det en fin dröm att få uppfyld: Att få en egen människa! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *