Inuti en katt

Hur ser vi ut inuti egentligen? Jag har funderat mycket nu, dels för att min Landetkompis Tanja blev sjuk och nu när jag skrivit om Goliat och hans trassliga akter…
Den här bilden satt ovanför djurvågen på Strömsholms djursjukhus, och visade hur kattens inre påverkas vid övervikt. Men att kunna klämma en katt på magen och känna om njurar är förstorade eller om något annat är fel, det är ju inget som den normala kattägaren kan göra…

Men det ALLA kattägare kan göra, är att ge sina katter bästa möjligheter att vara så friska som möjligt! Det vill säga att ge dem ett foder som är bra och anpassat för ålder, ras och aktivitetsgrad, att se till att katten kastreras, ID-märks, registreras och vaccineras, och hålla ett öga på dess hälsotillstånd. I det senare innefattas att sköta sår och skråmor, ta bort fästingar, trimma päls och klor vid behov, och ge mediciner om sådant behövs.

Ett allmänt hum om kisses inre får man dock genom att kika på följande bilder:

Skelettet är faktiskt en ganska liten del av katten – inre organ, blodomlopp och muskler är en större del av kroppsmassan. Och så ganska mycket päls ovanpå alltsammans!

Hur resten av organen är staplade är också intressant –  men fortfarande finns det en gåta gömd kvar i kattens kropp: Hur spinnandet fungerar?!
Allt det här tillsammans skapar den magiska varelsen katt, vars hjärta slår för sin kärlek till dig…
Var rädd om det!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “Inuti en katt”

 1. Matte har tagit genvägar med vår mat när kassan sinat hemma 🙁 så det har blivit en del One mat trots hon vet bättre! Hon har haft hemskt dåligt samvete för det nu. Aldrig mer har hon lovat oss dyrt och heligt nu. Det blir RC mat i fortsättningen!

  Kram och nosgos.

  1. Nå jam One är ju faktiskt bättre än friskies! Och nu såg jag att du var uppgraderad till bra käk! *spinner* Fortsätt krya på dig! NosPuss Wikki

 2. Hjälp, nu får matte ännu mer dåligt samvete än hon brukar ha! 🙂 För visst ger hon mig specialfoder som förebygger viktuppgång och urinsten. Men jag får också lite andra godsaker, lite burkmat, goda sticks och någon gång rester…
  Så jag fortsätter vara en lagom tjock man i mina bästa år 🙂
  Nu ska både matte och jag försöka hålla tassarna borta från kattmaten!
  Visst är det spinnande att vårt spinnande fortfarande är ett mysterium 🙂
  Tassklappar

  1. Mjau, någon hemlighet måste man ju bevara, eller hur?!! Spinnandet är ju vår endorfinbank och mågott-drog alldeles av sig själv! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *