Gotlands fina katthem


De hemlösa katterna på Gotland har haft en otrolig tur – för SkaparKatten räckte ut tassen och hittade ett fantastiskt par goda människor, Birgitta och Gunnar Wintland, som fann sin rätta gärning i att organisera och bygga upp Gotlands katthem.

Vägen har varit lång och mödosam, med fyra olika katthem under årens lopp, först i Hemse, sedan i Visby, och nu i Follingbo en bit utanför Visby, men tillsammans med många andra goda kattälskande människor har de lyckats skapa något som jag vill kalla ett drömkatthem! Idag bor nämligen katterna på en egen hel stor f d hästgård, där stallen byggts om till ”kattstall”! För oss som är vana vid små lokaler är detta rymd och volym som är helt sagolika ljusa luftiga byggnader med öppna lättskötta kattrum, plus utanför stora inhägnade rastgårdar och ”naturlig natur” där katterna kan känna sig trygga och ha gott om utrymme att finna egna vrår och krypin.

Från det här rummet på övervåningen gick t ex en stege rakt ned från balkongen till en stor öppen inhägnad med härliga RIKTIGA träd och naturen hade fått sköta sig själv lite, så det fanns små gräsruggar att krypa in i eller leka runt.

Det fanns flera stora rastgårdar och särskilt glad blev jag över att få besöka pensionärskatternas avdelning! Många tycker kanske att en gammal katt är väl inte mycket att ha, men jag räcker ut klorna då: Om det är några som förtjänar ett gott liv och en trygg tillvaro på sin ålders höst, så är det gammelkatterna!

Och på Gotlands katthem finns några sådana som garanterat kommer att få stanna där livet ut, för de har funnit sig så väl till rätta, och ska inte behöva flyttas någon mer gång.

Här bland träden döljer sig massor av katter… De njöt av att hitta skuggiga ställen i sommarvärmen och jaga en och annan fluga!

Snälla Tessan guidade oss runt och jag fick träffa så många fina katter!

Visst blev jag ledsen att se de senast infångade sjuka och magra kattungarna, men jag förstod med glädje i hjärtat att nu var dessa katter räddade – för Gotlands katthem gör allt för att rädda varje katt, vare sig den är sjuk eller skygg, så får den hjälp att få leva och komma till ett bra liv i nytt hem…

Här fanns kattmamman Kharma, som hittats under ett kroggolv mitt inne i Visby under tursithögsäsongen, med sina små ungar. Här fanns Sally, en underbar sköldpaddsflicka (Katten på översta kattbilden i det här inlägget) – och massor av andra katter, som nu väntar och hoppas på att hitta egna människor att komma hem till.

Jag ska visa mer bilder från katthemmet i morgon!

Och jag jamar som alltid: Stöd Ditt Lokala Katthem!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Gotlands fina katthem”

 1. Det ser ju helt fantastiskt ut. Och tyvärr tror jag att Gotland är ett av de ställen där ett katthem behövs särskilt väl. Många sommargäster ”glömmer” kvar sin katt när de flyttar hem till fastlandet igen. Hurra för Gotlands Katthem!

  1. Mjau, fast det största problemet är faktiskt stora fina lantgårdar där katterna glöms bort eller betraktas som slit&slängråttfångare som massproducerar sig och inte behöver något alls vare sig mat eller tillsyn… Tänk så fel de kan ha… *suck*
   TassKram Wikki

 2. Wikki vilket underbart katthem. Tänk att få bo på Gotland, katt som människa! Hoppas stormatte hade det lika trevligt som vår matte och lillmatte med. Fast det är tråkigt när människorna är borta : )

  NosPuss Sven och Signe

  1. Mjau, det var fanTASStiskt fint och jag önskar att vi kunnat stanna där en hel dag, inte bara några timmar – tiden flög iväg… TassKram Wikki

 3. Mjausingen vad härligt det såg ut! Där måste missarna verkligen trivas i väntan på egna tvåbeningar att ta tass om.
  *nosbuffar*

  1. Mjau, vi såg många nöjda missar – men vi såg också längtande katter som tydligt visade hur ivriga de var att finna sin rätta människa! NosPuss Wikki

 4. Ett sånt fint reportage från Gotland! Och det fina Katthemmet, asså det måste ju kollas upp, i Follingbo bor ju husses lillasyster! På en fårgård…Hmmm säger matte

  TassKramar från Indra o Bastian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *