Stora matte hälsar att nu laddar hon med citroner, socker, och ingredienser till sin berömda fläderblomssaft! Så därför kommer här en repris från förra sommaren med receptet:
- Ta fram en rymlig bunke – vi kör med en 10-liters rostfri bytta
- Häll i ett helt paket på 2 kg strösocker
- Fyll på med 100 gr citronsyra
- Skölj och skiva fint 6 små eller 4 stora citroner och lägg i
- Plocka och skölj noga 50 st fläderblomsklasar och lägg dem i bunken
- Koka upp 2½ liter vatten och häll det heta vattnet över blommor och socker
- Rör om tills sockret löst sig och ställ kallt i 4-5 dygn
- Rör om en gång per dag
Sila bort fläder-blommorna och du får cirka 4½ liter koncentrerad saft
Frys in den koncentrerade saften i 3 deciliters plastbyttor – en sådan bytta ger lagom 1 liter utspädd saft
(Alternativt tillsätt 2 kryddmått natriumbensoat så håller sig saften om du häller den på flaska som förvaras kallt)
Lycka till!
Åh, egen saft, så ambitiöst! Det är gott med hemlagat, men jag nöjer mej ändå med att köpa jag.
Det är så enkelt, det gör sig nästan av sig själv. Gäller bara att ha plats i kyl och frys! TassKram Wikki
Fläderblomsaft som är SÅ GOTT! fast det kan man inte tro om man bara luktar på blommorna..
Mjau, en del tycker att blommorna doftar gott… TassKram Wikki