Hur ser det ut i Japan?

Det har hunnit gå ett par månader och nyhetsflödet har stannat av. Situationen i Japan är dock fortfarande inte enkel – ett sorgligt faktum är att många djur, både husdjur och sällskpasdjur, gick ett grymt öde till mötes i den zon runt de radioaktiva områden som evakuerades och stängdes av i samband med kärnkraftverkshaveriet i Fukushima… Myndigheterna angav att evakueringen skulle råda ”någon vecka” varför många djur lämnades kvar med en veckoranson av mat och vatten. Sedan kan ni ju med nuvarande kännedom om situationen där inse vad som hände.

En grupp veterinärer och frivilliga anslutna till Jears åkte så mycket de vågade och fick till området och gav foder till djurbesättningar, men det finns ingen information om hur det sedan fortlöpt.

Asiaone berättar i ett reportage att från katternas ö, Tashirojima, kommer nu ett nödrop att man behöver hjälp. Fiskarbefolkningen har ännu inte kunnat gå ut på något fiske, det som tidigare varit livsnäringen för både människor och katter på ön. Det otroliga är samtidigt att av öns tidigare närmare hundratal katter saknas bara cirka tio – resten hade flytt till höglänta kullar innan tsunamin kom.

Öns fiskare presenterar nu ett förslag att de som kan tänka sig att donera till hjälp för katterna ska, när fiskeriet kommer igång igen få ostron och musslor i gengäld, liksom kattprodukter från Neko Jinja, det tempel på ön som är dedicerat till katterna. Just nu vill man försöka samla in 150 miljoner yen till att rädda katterna.

”We’ve received a lot of heartwarming encouragement from across the country. With the help of our cats, the guardian deities of this island, we’ll rebuild our home” säger 52-årige Yutaka Hama, som förestår öns värdshus.

På de japanska katthemmen finns många öden att följa, precis som här hos oss… JapanCatnet och Heart till exempel.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *