Tänk på att också din katt kan behöva svalka!

Det är många som tror att en katt kan tåla hur mycket värme som helst, eftersom den härstammar från ett ökenlevande kattdjur, men det är fel – också katter behöver svalka och skugga och tillgång till vatten dessa heta dagar!

Håll ögonen på din katt och ge den svalka och skugga! En fuktade handduk på golvet kan vara skön att ligga på, en fläkt och tillgång till friskt kallt vatten är viktigt! Utegående katter har ofta en förmåga att krypa undan där det är mörkt, fuktigt och svalt under buskar och uthus, men en innekatt kan ha svårare att hitta riktig svalka!

Nakna golvet i ett skuggigt hörn kan faktiskt ha lite lägre temperatur än resten av hemmet – rulla undan mattorna! Det kan verka hårt att ligga där direkt men det gör inget för katten!

Häll upp lite svalt vatten i en balja och lägg i några flytande leksaker – fler katter än man anar gillar denna lek och kan plaska ganska mycket och därigenom bli lite avkylda.

Skaffa en bra fläkt eller AC (Air condition) – både du och kisse kan ha glädje av den investeringen. En fuktad handduk som får täcka kattens päls då och då är faktiskt hjälp om man inte har någon fläkt. Linda annars in en kylklamp från frysen i en tunn handduk och placera hos din katt om den visar tecken på att få jobbigt med värmen! Man kommer långt med ett par PETflaskor fyllda med iskallt vatten (Eller som legat några timmar i frysen) att lägga under kattens bädd också. (Kan användas i husses eller mattes säng också för en överhettad människa ska kunna somna!)

Lite isbitar eller några djupfrysta räkor i vattenskålen, många vattenskålar och vattenbyte ofta är en god idé.

Fler fina tips finns här hos Kattstatus , där du också kan läsa en suverän information om värmeslag hos katt, något som kan vara allvarligt!

 

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

13 reaktioner till “Tänk på att också din katt kan behöva svalka!”

  1. Superduuuper braa tips om svalka, snälla omtänksamma Wikki! Isbitsrace över golven här hemma, mjauuhooo, så kattsingens roligt, inte bara svalkande utan uppiggande *fniss’. Buffar

  2. Jättebra inlägg om klassiska råd som inte alltid är så självklara för oss katt-ägda. Min katt är uppväxt i Madrid. Dvs torr luft och 40 plusgrader på sommaren, inte en svalkande vind. Däremot hade han alltid tillgång till att gå in till lägenheten (ingen airco) eller ut på balkongen. Å tillgång till flera olika vattenställen. När jag kom hem på kvällarna hände det att jag tog vatten och klappade honom med blöta händer. Detta uppskattade han verkligen. Numera är det fuktigare luft och den riktiga värmen väntar vi på, hittills bara uppåt 30 plusgrader men kakelgolv så det blir ganska svalt inomhus.

  3. Matte har satt ett fågelbad i betong på bergsknallen utanför vårt utkiksfönster. Hon byter vatten varje dag. Förutom fåglarna som dricker vatten och badar har vi, mest på natten, besök av katter, igelkottar (!) och harar som dricker av vattnet… och så har vi underhållning!

    1. Mjau, visst är det kul att ha ett bra utkiksfönster?!! Vi får vara ute på vår balkong om vi vill dygnet runt nu, och det är så mysigt! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *