Katter och kamouflage

Vi katter som idag lever trygga och skyddade liv inne, vi har inte alls utelevande katters behov av att kunna vara kamouflerade och osynliga för att kunna genomföra en livsuppehållande jakt på mat.

I människans moderna samhälle föds och överlever i dag många slags katter som aldrig skulle ha en chans att klara sig på fri tass i naturen – i mycket på grund av styrd avel för att generera kattmodeller som behöver hjälp för att existera: Pälslösa katter så väl som extrempälsade katter till exempel. Om naturen själv fick välja, så skulle de flesta kattraser återgå till de former och färgställningar som ger bäst jaktresultat, d v s de som kan kamouflera sig bäst blir de som får mest mat och överlever!

Följdaktligen skulle bara katter som är spräckliga och sköldpaddsfärgade katter klara sig, tänker du kanske? Mjau, men då kommer vi till nästa list i den tuffa kattens överlevnadsstrategi: Den är en nattlevande, nattjagande varelse i första hand! Och i mörker – ja, ni vet – är färgen ganska oväsentlig!

Dock, i det långa loppet, utan mänsklig inblandning i fortplantningen, skulle den viltfärgade kattens gener ta överhand, inte för att de är dominanta, utan för att nyttan med ett gott kamouflage påverkas av andra faktorer också, t ex de risker och faror som hotar en katt i övrigt, som andra rovdjur.


…men så kan det slumpa sig att miljön ibland tar efter katten istället för tvärtom!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *