Ett enklare sätt att avmaska!

Vi som är utekatter ibland och innekatter ibland råkar också ut för att få mask i magen. Genom att äta gnagare och fåglar får vi i oss masken – eller genom att slicka en kompiskatt som råkar ha maskägg i pälsen. Vanligast är bandmask. Du kan se de förekommande kattmaskarna på bilder här. Det är inte trevligt och inte nyttigt för oss – så regelbunden avmaskning ska man absolut ha! Utekatter rekommenderas åtminstone en avmaskning i kvartalet*, när man ser masksegment som kryper runt under svansen eller i en kräk. (Det är inte helt lätt alltid att se i avföringen, nämligen.)

Milbemax är ett avmaskningsmedel som vi hittills gärna använt – det är en liten liten röd tablett som är riktigt smidig att stoppa i munnen på de flesta katter! En del tycker t o m att den är god! (Dock inte jag!)

profendersamlet

Men nu har vi fått veta att det finns ett lika bra avmaskningsmedel som man droppar i nacken med en liten pipett: Profender! Sedan absorberas det genom huden och det ska fungera precis lika bra mot alla sorters mask som en katt kan ha! Tänk er vilken hit – att slippa bli itvingad läbbiga piller!?

Profender spot-on-avmaskning får man på recept från sin veterinär – så nu ska vi beställa det och prova! (Särskilt Landetkatterna ska få en dos!) Preparatet tillverkas av Bayer som gör många bra mediciner, och det har faktiskt funnits länge men verkar inte vara så allmänt känt, då det bara finns att få via veterinären.

Priset kanske blir högre, men innebär det att man kan slippa stöket med piller som många katter bara VÄGRAR svälja – ja, då är ju valet enkelt! Faktum är att en undersökning bland Sveriges kattägare visar att ungefär 40 procent har fått ge upp försöken att få i sin katt ett avmasknings-preparat! Det innebär alltså att många av landets cirka 1.3 miljoner katter i onödan bär på inälvsmask, trots att det finns ett effektivt läkemedel som enkelt droppas i nacken! Bara för att folk inte vet om att det finns! Men nu vet ni!

wl

(Jag är riktigt sur över att jag själv inte ens vetat om det tidigare! Det är så att man skäms… Här ska man föreställa NyhetsKatt och allt!?)

*Den vanligaste rekommendationen är dock att inte avmaska rutin-mässigt för ofta, utan att göra det först när man konstaterat att katten HAR mask, vilket man kan göra med avföringsprover om man inte ser mask med blotta ögat.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Ett enklare sätt att avmaska!”

 1. Det är viktigt att inte använda läkemedel öht rutinmässigt. Risken för resistens är stor och om det inträffar finns inget läkemedel som kan hjälpa. Så precis som Wikki skriver: var säker på att det finns mask innan du avmaskar. Och helst ska du också vara säker på att du vet vilken typ av mask det är för att sätta in korrekt behandling.

  1. Mjau – sedan kan man märka mask hos katt på fler sätt: Den kan bli matt i pälsen, visa blinkhinnan (Inre ögonlocket) och ha dålig andedräkt. Men är man osäker, rådgör med veterinär, för även andra åkommer ställer till sådana symptom. Förr eller senare måste man alltid avmaska jagande utekatter, dock, så håller de sig friskare och mår bättre! NosPuss Wikki

  1. Mjau, det kan nog vara ganska sällan som innekatter löper någon risk att få i sig något maskigt – det drabbar ju framför allt oss katter som är ute på jakt och tar gnagare och fåglar. Risken att matte eller husse drar in något med skorna t ex och att en innekatt får i sig det, den är ganska liten. Och man ska ju inte avmaska i onödan, för trots allt så är all onödig medicinering både en påfrestning och en kostnad man kan slippa! Och misstänker man ändå mask i kisses mage så går det lätt att kolla med ett avföringsprov. Så er nya vet har nog en klok synpunkt! NosPuss Wikki

 2. Vi kör med Milbemax, den får man t om i Sixten lätt. Något herr Sixten däremot absolut avskyr är sprut i nacken, han hatar blött och det blir det ju. Sist han fick sånt så blev han jättesur på sin Matte som fick ett visitkort i form av 3 klorispor i handen.

  1. Men Sixten då, inte får man göra repor på matte?
   Vi kör också med Milbemax och tycker pillret är så smidigt! Det är faktiskt obegripligt att övriga märken inte har anpassat sig till något hanterbarare!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *