En bilds historia

dlhalsmanl
Det ser ut som något snabbt ihopfixat i photoshop – men detta är den berömde fotografen Philippe Halsmans bild av Salvador Dali som kallas ”Dali Atomicus” och bilden togs 1948 – det krävdes att bilden togs 28 gånger innan resultatet blev bra!

Fotografens fru Yvonne stod och höll upp stolen, Halsman räknade till tre och hans assistenter slängde upp katterna i luften och hivade ut en hink med vatten, Dali hoppade… Och sedan, medan assistenterna moppade upp vattnet och lugnade katterna, rusade Halsman till mörkrummet, framkallade bilden och återvände för ett nytt försök, om och om igen, ända tills han var nöjd med bilden. ”Six hours and twenty-eight throws later, the result satisfied my striving for perfection!” skrev Halsman senare.

Jag vågar inte tänka på hur katterna eventuellt mådde då? daliatomicus_oretusch

Här är en oretuscherad variant av bilden där trådar syns som håller upp målningar och stativ. Man ser också misstaget i bilden, det finns ingen tavla på staffliet i mitten ursprungligen, den har lagts in på det övre fotot. Men Dali och Halsman glömde att korrigera dess skugga på golvet – där skuggas en tom ram…

Ett silver-gelatintryck av fotot från 1948 såldes nyligen för 5000 $.

Jag önskar jag visste hur de stackars kringslängda katterna fick det… *suck*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

15 reaktioner till “En bilds historia”

    1. Mjau, hade det varit idag hade antagligen fotograf m fl åtalats för djurplågeri! NosPuss Wikki

    1. Mjau… Och jag undrar just hur katterna mådde – efter kast 25-26-27-28…. Hoppas människorna var Riktigt SönderRivna! NosPuss Wikki

  1. Usch..ser verkligen grymt ut! 🙁

    Tur att photoshop finns numera! Vill man ha sådana där ”sjuka” bilder så behöver ingen fara illa.

    1. Mjau, det håller jag med om – men ibland gör människor hemska saker bara för att synas. Visst är det knasigt?! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *