48 dygn i en brunn

Vad tänker en liten katt som fallit ned i en sex meter djup, mörk och fuktig brunn? Han gav inte upp i alla fall, Zorro från Orminge – efter 48 dygn i detta tröstlösa djup fortsatte han att jama och jama och jama – och till sist fanns där någon som hörde honom!

Katten Zorro försvann i Orminge den 27e september. Om inte ett par ungdomar, Niklas Lundqvist, 18, och Erik Wallin, 16, som gått förbi några gatubrunnar med avslängda lock och hört svaga ljud, hade blivit nyfikna och lyst ned i en av dem och sett Zorro, ja, då kanske han aldrig hade hittats? Bara 150 meter hemifrån hade den svarta hankatten, som från början vägt 7 kilo, alltså suttit hjälplöst fångad men inte slutat ropa på hjälp… De ringde genast larmcentralen.
kattibrunn2
”Han hade inte överlevt en vecka till.” säger matte Cecilia, ”Djursjukhuset tyckte det var helt otroligt att han klarat sig.” Hon hade letat förtvivlat och satt upp lappar i området och trots en annons i lokaltidningen hörde ingen av sig. Zorro är verkligen rena mirakelkatten! Matte Cecilia berättar i Aftonbladet att hon knappt trodde det var sant när polisen ringde mitt i natten och berättade  vad som hänt! Men hon hörde ju Zorro jama i bakgrunden!

Cecilia rusade ut till gatan, där polisen och pojkarna svept in en mager och lerig Zorro i en filt – det var en mycket svag katt som vägde knappt 2 kilo och hade inte ett enda gram fett kvar på kroppen. Lerigt vatten fanns det i brunnen men vad han i övrigt levt på, ja det får man gissa… Nu gick det åt tre dygn med dropp och djursjukhuset i Bagarmossen hjälpte Zorro att försiktigt börja äta igen. Han gick upp ett helt kilo i vikt bara under den första veckan!

Men de närmaste veckorna kommer att innebära många små portioner med mat åt gången – och en sträng rekommendation från veterinären om att hålla sig inomhus i vinter. Nu vill Zorro inte gå ut alls, och han är keligare än någonsin, han har ju 48 dygns gos att ta igen. Och killarna som hittade honom – ja, så klart att de fick hittelön!!!
s7
Men det jag tycker är MEST LÄSKIGT är att dessa brunnslock över huvudtaget gick att ta av – det är lagkrav på att sådana ska vara spärrade och ordentligt låsta, så att inte små barn ska kunna rubba dem och falla ned i brunnarna!!! Eller katter… (mer om det kan man läsa bl a på Boverkets hemsida.)

Ordningslagen 3 kap 5 § säger också: Brunnar, bassänger och liknande anläggningar skall vara försedda med de säkerhetsanordningar som behövs med hänsyn till anläggningarnas belägenhet och beskaffenhet. Behovet av att säkerhetsanordningen ger ett tillräckligt skydd mot olyckor med barn skall särskilt beaktas. Anläggningens ägare eller den som till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe ansvarar för att anläggningen är försedd med nödvändiga säkerhetsanordningar. Polismyndigheten får i fråga om en särskild anläggning besluta om de säkerhetsåtgärder som skall vidtas. Denna lag gäller ALLA brunnar överallt. Så om du ser en farlig brunn lämnad öppen eller med bristfälligt lock – kontakta polisen!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

18 reaktioner till “48 dygn i en brunn”

  1. Men jag hoppas att någon polisanmält de där farliga brunnarna så att locken sätts fast – tänk om någon mer faller där i? *rys* TassKram Wikki

 1. Skönt att få läsa en sån här solskenshistoria emellanåt. Man ska aldrig ge upp hoppet för en försvunnen katt. Ibland sker under. Zorro gav inte upp. Han fortsatte ropa på hjälp – och en dag var det två vakna killar som blev hans räddning. Hoppas många försvunna katter också hittas och återförs till sina ägare som letat efter dem och saknat dem.

  1. Mjau, det är sant. Ibland tar det månader och år – men så plötsligt kommer en kisse hem! Det är underbart! TassKram Wikki

 2. Jamar som Dui och Deco, skönt med människor som tar detta på allvar, att hjälpa en hjälplös kisse att komma upp ur en brunn som den han hade ramlat ner i, *Tassen upp* för sådant folk/Ungdommar.

  Mimmi,
  Chicko,
  Tarzan,
  Sessan

 3. Härligt, härligt och en annan solskenshistoria hittade jag på Kattpolisen i Fokus igår.
  Sarek kom tillrätta efter 5 månader.
  Håller tummarna för att många saknade katter skall hitta hem igen denna månaden.Vilken Julklapp va??

 4. Men fy fräs, vad otäckt när det inte är fast mark under tassarna för att locket är av. Och så lååångt upp till öppningen. *ryser* Tänk så fantastiskt att Zorro klarade sig, särskilt som det har varit så kallt senaste tiden. Kurr och burr.

 5. Hej Wikki!

  Såg att du lämnat ett tassavtryck på bloggen.

  Tänkte bara berätta det att min kompis Benny är min ”storebror”, han är lite drygt tre år och jag är snart 1½. Så det är jag som är lillebror! Maaooo!!

  Tass & Morrhårsvift från Flipper & Benny!!

  1. Mjau var det så det var! Jag trodde han var en nytillkommen familjemedlem – men yngre. Så det är en storebror som flyttat in! Stiligt! NosPuss Wikki

 6. ”Hi five tass” Zorro………
  Underbart med lycligt slut,det var värre för lille ”voffsen” här som dog efter att ha kämpat tassarna trasiga nere i en brunn 🙁

  Brunnslock SKA ligga säkert på plats,fräser vi!!!

  / Jam & Kram från oss!!!

  1. Burr så hemskt för hunden… Stackars den… *sniff* Skönt att Zorro orkade jama på hjälp i alla fall! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *