Han blev av med legitimationen…

I Uppsala nya tidning från i lördags läser jag följande:

Den 86-årige veterinären, Apolonius Batvinis, som av misstag avlivade en frisk katt, har nu fått legitimationen indragen. – Han har flera anmälningar på sig och från och med i?går är han inte veterinär längre, säger Jonas Erfors på Veterinära ansvarsnämnden.”

Människovärlden upphör inte att förbrylla mig! Normala människor går i pension och avvecklar sitt yrkesliv vid cirka 65 års ålder allmänt här i Sverige. Man får sällan ha kvar sin yrkeslegitimation – det gäller läkare i synnerhet, och vid högre ålder dras också körkortet in…

bandage

Denna veterinär med privat klinik i Uppsala har fyra anmälningar mot sig. Jag berättade tidigare det hemska hur han klantade till det och hel fel avlivade en kattunge, som var där för att få vård för ett sår på svansen. Vid ett annat tillfälle sydde han ihop såret på en hund innan bedövningen börjat verka, och lät dessutom sin fru guida honom vid sutureringen eftersom han såg dåligt! Han har inte användt handskar vid undersökningar, skrivit ut recept över telefon och fört dåliga journaler.

Redan för fyra år sedan fick han en erinran, den lindrigaste formen av påföljd, från Veterinära ansvarsnämnden. Statens jordbruksverk har yttrat sig och anser att mannen agerat försumligt och att händelserna, i kombination med hans höga ålder, gör att han anses vara synnerligen olämpad för yrket. Alltså, jag begriper inte hur det kommer sig att NÅGON anlitar en 86åring som sin veterinär??? Bara det är förbryllande…

Veterinären själv hävdar att han är oskyldig och skyller ifrån sig: ”Kvinnan med katten kom före överenskommen tid, då jag råkade ha en avlivning inbokad, och förklarade inte det för mig. Hon är lika skyldig i så fall.” säger han.  ”Jag har varit veterinär i 46 år och mina kunder har förtroende för mig.”

woriginalpm

Jag tvivlar starkt på det! Veterinären borde efter 46 år inte göra så fatala misstag och borde också ha den självklara standardfrågan att ställa inför VARJE PATIENT: ”Är detta katten XXX som ska behandlas för YYY? Hur vill ni att jag hjälper er?” vilket säkerställer att inga förväxlingar sker… Svårare än så är det inte?!!!

Det borde också ha blivit en väckarklocka för den myndighet som hanterar veterinärlegitimationer att ha som rutin att alla veterinärer över normal pensionsålder ska visa att de fortfarande är kapabla att utöva sitt yrke. Denna veterinär borde bevisligen ha blivit av med sin legitimation för långt mer än 4 år sedan! *suck* Stackars lille misse som miste livet i onödan!

(Plåsterburken hittar du här.)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

14 reaktioner till “Han blev av med legitimationen…”

  1. Hittade en bild på honom på nätet, han ser polerad och snäll ut – men hur är det fatt med en gamling som inte ser att göra det han ska? Kan ju bli hur fel som helst…*suck* NosPuss Wikki

  1. Sorgligt att myndigheter inte har bättre översyn av sådana här personer – liksom veterinärernas ansvarsnämnd… *morrhårsdarr* NosPuss Wikki

 1. Mir svarade 2 november 2010 klockan 17:01:
  Sorgligt att myndigheter inte har bättre översyn av sådana här personer – liksom veterinärernas ansvarsnämnd… *morrhårsdarr*

  NosPuss Wikki

  Svar tassat tbx..Jaaaaa verkligen det är inte klokt 🙁

  1. Usch ja – skönt att han stoppats. Men hur många fler odugliga överåriga finns det – i alla yrkeskårer? Man tycker att de skulle ha självomdöme nog själva att sluta i tid! *suck* NosPuss Wikki

 2. Usch och fy! Han ska INTE få tillbaka licensen! När man ser dåligt borde man väl ha vett nog att själv fatta att man inte är lämpad som veterinär? När man inte ens har vett att säkerställa patienters identitet och varför de är där då ska man absolut inte fortsätta jobba.

  1. Mjau, så sant! Där hade du sammanfattat hela eländet i en enda mening – han borde få den präntad på pannbenet!? *fniss* NosPuss Wikki

  1. Sant! Men jag är lika oförstående till att folk anlitar honom!?? Borde man inte bli lite misstänksam när han knappt ser att göra det han ska?! *skakar på huvudet* TassKram Wikki

 3. Ja, detta oerhört förfärliga, grymma, sjuka… osv, osv!!! Nu är han i väl alla fall borta den ”rälige” veterinären, aaaaaalldeles för sent dock *sniff*. Tasskram med tårar på morrhåren…

  1. Mjau, jag vet i alla fall att matte sett till att vi har en superveterinär. Må vara sedan att vi åker tio mil för att träffa henne… Men det är det värt! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *