Hur navigerar en katt i det okända?

Mer än en gång hör eller läser vi om katter som förflyttats till nya orter och nya hem, med bil, båt, flyg, långa sträckor – men som på något outgrundligt sätt lyckas ta sig tillbaka till platsen de kommit från och där de uppenbarligen VILL vara – HUR GÖR DE!??

hitta2
Många, även tidningen Barometern, engagerades i den katthona som den 24e september, efter att ha kastrerats samt opererat bort bölder på magen, på ett olyckligt sätt lyckades smita sin väg, precis utanför Djursjukhuset på Gasverksgatan i Kalmar. Katten hade precis vaknat efter narkosen. Hon bars i en kattbur tillsammans med två av sina ungar.
När buren ställdes ned i bakluckan på bilen på djursjukhusets parkering gick burdörren upp av misstag och katten sprang i panik bort mot ett litet grönområde.

Kattmamman hade gått hemlös en längre tid i Arby och några kattentusiaster hjälptes åt att fånga in henne och ungarna på en plats hon sökt sig till, där det fanns en vänlig dam som matat kattfamiljen. Hon hade tyvärr inte möjlighet att ta hand om allesammans. Jourhem var ordnat för dem och nu hände det olyckliga, så att det blev att kattungarna blev levererade utan mamma katt. Som tur var så är de så pass stora att de klarade det.

ho

Nyss sövd och nyss opererad men på rymmen i ett knappast lämpligt skick för eskapader skapade kattmamman en väldig oro. På Hittekatter engagerades en mängd letande människor och det kom in svar på tidingens efterlysning, men visade sig tyvärr vara en annan liknande katt… Sökandet i buskar och parker, överallt kring Djursjukhuset, avslöjade ingen kattmamma.

Så döm om allas förvåning när damen i Arby hörde av sig idag med följande rapport:
HEJ ALLA ENGAGERADE KATTVÄNNER
HÄR KOMMER ETT GLÄDJANDE BESKED!
I morse 09.10 sitter katthonan på kökstrappan till Brovillan i Arby och väntar på mat. Hon har nu fått lite mat… nu är katten här. På 9 dagar tog hon sig de dryga 2 milen från Kalmar och hit. Visst är hon en fantastisk katt och nu tycker jag att hon ska få fortsätta att leva i den här miljön. Hon har genom sitt beteende visat att hon vill vara här. Tack alla!

vg
Nu är ju inte det här exakt den väg som katten promenenerat, men en snarlik – men visst är det otroligt hur envis och klok en misse kan vara som genom helt främmande miljöer lyckats ta sig – över ett par vattendrag dessutom – på nio dygn tillbaka ”hem”!??? Jag kan inte annat än undra: Hur har hon burit sig åt??? Minst 2,5 km per dag måste hon ha gått på okända platser, men ändå kommit rätt! Helt otroligt! Lilla mamma katt…

Visst är det fantastiskt att vara katt!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “Hur navigerar en katt i det okända?”

  1. Vilket lyckligt slut, har förundrat mig länge över detta, för de flesta katter har ju åkt bil till sitt ställe så det finns ju inga luktspår att följa, fantastiskt är det i alla fall. Och har bidragit till många lyckliga återträffar, trots att det kan ta sin lilla tid. Alltid lika roligt att läsa om 🙂

  2. Detta visade sig ju vara en riktig solskenshistoria! jag och matte följde hela historien från början och höll alla tassar och tummar vi kunde uppbringa.

    Vilken fantastisk lite kisse, hon är värd ett gott liv efter en sån pärs!

    Nosbuff

    Indra och Monika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *