Undrar hur Tiger mår nu?!

Det var i somras som Lena Lindahl hittade påkörde katten Tiger mitt på vägen vid Dageborgsrondellen i Lerum och räddade hans liv genom att vara enträgen gentemot polisen – de tyckte nämligen att hon skulle ”backa över katten” för att förkorta dess lidande: ”Vi har som regel att se till att djuret inte lider, och om det avlivas är det garanterat att lidandet avkortas.” menade de. Man kan ju verkligen undra om det skulle vara sunt att försöka köra över en katt en gång till? Kattvännen Lena vägrade som väl var.
Det kom tre mopedkillar som hjälpte henne få den blödande katten i säkerhet från vägbanan. Som tur var fick de syn på kattens ID-märkning i örat och kunde tack vare den också kontakta ägaren.

tiger3

Lerums Tidning kunde berätta att matte Camilla tog sin älskade katt till veterinär som kunde konstatera ett käkbrott, en tand som gått sönder, ett djupt sår i överläppen och att en tass gått ur led. Tiger opererades och fick morfin mot smärtorna. En lång tid fick han mosad mat för att kunna äta.

Skönt att det finns modiga männniskor som Lena, som har handlingskraft att stanna för en blödande katt och se om det finns något att göra! Ofta klarar en katt skador som kan se åtskilligt mycket värre ut än de verkligen är, och det är bättre att kontrollera om det finns ett liv att rädda, än att bara åka förbi!

Undrar just hur man ska skriva en ”handlingsplan” för vad man ska göra om man hittar en påkörd katt, här är några punkter men jag vet inte om de kommit i rätt ordning eller är bra…:
1) Är det ute på en väg och om du åker bil – stanna så ”ofarligt” som möjligt för annan trafik och slå alltid på varningsblinkers, även i dagsljus! Som annan trafikant, bedöm hur du kan närma dig katten utan fara för dig själv och andra på vägen! Är ni flera, be en ställa ut varningstriangel och en dirigera förbi trafik.
2) Närma dig katten lugnt och försiktigt. Den kan vara i chock och försöka rusa iväg, vilket kan förvärra skador.  Om den är vid medvetande, prata lugnt med den.
3) Försök bedöma kattens skada och ha i åtanke att vissa skador kan bli värre om du lyfter katten på ett olämpligt sätt. Larma på hjälp om det behövs!
4) Kontrollera om katten andas. Hjälp den att få andningsvägarna fria om det behövs. Undvik tryck på kattens bröstkorg så den kan andas naturligt. (Olyckans ABC gäller även för djur!) Det GÅR att göra konstgjord andning på katt – mycket försiktigt blåser man i nosen.
5) Stoppa eventuella allvarliga blödningar, t ex genom att trycka en ren kompress eller vad du har tillgängligt mot såret
6) Lägga något varmt runt katten, som en filt eller handduk. Sådan kan också vara bra om en skadad katt varsamt kan hindras från att sprattla omkring för mycket. Om det krävs, flytta den försiktigt bort från eventuellt farlig olycksplats, och över till något mjukt och rent underlag. Värme ärsom sagt viktigt.

ont

 

7) Vid svåra skador, transportera katten snarast till djursjukhus eller veterinär. Polisen kan ge direktiv vart du kan vända dig, tror jag? Många katter med allvarliga skador kan klara sig utan bestående men om de kommer till vård tillräckligt snabbt.
8) Vid lindriga skador, som mindre öppna sår och liknande med smuts och grus i – tvätta rent med kokt vatten eller koksaltlösning. Också vid mindre skador, kontakta veterinär och beskriv noga kattens symtom. Följ sedan veterinärens instruktioner.
9) Ge absolut INTE katten mat eller vatten förrän den är undersökt av veterinär eller du är säker på att katten är oskadad.
10) Undersök om katten har halsband med ägaruppgifter eller ID-märkning. Om möjligt, kontakta ägaren snarast.
11) Märk ut olycksplatsen på något sätt så att du kan hitta tillbaka dit om det behövs eller ange dess loklisering till polisen.

Hjälp mig gärna att lägga till i, ändra eller förbättra dessa råd så det går att göra en instruktion av dem!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Undrar hur Tiger mår nu?!”

 1. Tycker det är förjävligt med folk som inte stannar och kollar, inte ens när katten uppenbart lever. Pappa var ute och körde hoj och på vägen låg det en katt och sprattlade, alla körde omvägar runt den så han stannade motorcyklen och tog upp katten sen gick han till bondgård efter bondgård och letade efter ägaren, vet inte hur många km han gick men på ett ställe möttes han av de gråtande ägarna på gården. De var så tacksamma!

  1. Allra storaste ?kramen till din pappa som gjorde så! Även om man inte alltid lyckas rädda livet på kissen, så får en familj i alla fall vetskap och kan ta farväl, det är värt mycket! NosPuss Wikki

 2. ”BACKA ÖVER KATTEN”…

  MEN VAD I ##§:**#xx”£# !!!!!

  URSÄKTA, MEN JAG HAR INGA ORD FÖR VAD JAG TYCKER OM DEN POLISEN!!!
  (Stor rosbukett till Lena och mopedkillarna dock!)

 3. Jättebra skrivet, vi ska se till att vår Matte har detta i åtanke om hon ser ngt. Tyvärr har hon en gång hittat en påkörd katt, men den hade dött direkt och id-märkningen var helt otydbar för henne. Hon fick ingen hjälp hos polis eller djursjukhus heller, snacka om att hon kände sig hjälplös för hon ville ju kunna kontakta ägarna för att meddela vad som hänt deras katt.

  1. Mjau, dåligt att inte få hjälp då faktiskt… Något vill man ju göra! *suck* Men din matte FÖRSÖKTE iallafall göra det rätta! TssKram Wikki

 4. Vilken fin handlingsplan Wikki! Superduper! Men fy, vi kräks när vi läser om polisens (!!!???), vaaaaaa är detta för människor??? Öööörk vad vi mår illa!!! Massor av kramar och varma tankar till Tiger, Lena och moppekillarna!!!

  1. Mjau, men jag tror säkert att den kan förbättras?! Saker man ska tänka på i en krissituation är viktigt att ha satt sig in i grundligt! Och gärna övat! Lägga tassbandage t ex – träna på en frisk katt! NosPuss Wikki

 5. Backa över en skadad katt!!! Vilket VIDRIGT AVSKYVÄRT förslag!!! Skulle polisen säga detsamma om det gällde en blodig och skadad människa?
  Nu vet jag vart man INTE ska vända sig om man hittar en skadad katt. Mycket bättre att följa din handlingsplan.

  1. Mjau, jag tror inte ALLA poliser kommer med så dumma förslag. Jag har t o m varit med om poliser som gett bra hjälp… TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *