Landet-Ville till ”tandläkaren” idag

Tandläkaren i det här fallet är vår goa veterinär Maria, och hon får ta sig an Villes tänder en gång per år minst för att ta bort tandsten och hålla koll på hans eventuella FORL-anlag.imgb4
Just nu mår Ville pyton efter narkosen. På bilden ser det nästan ut som han gråter, men det är droppar av ögonsalva som sitter kvar. (Ögonsalvan skyddar ögonen från att torka ut, eftersom katter inte blinkar när de är sövda.) Men tänderna är nu fina och vita igen och det var inga hål heller.

Om en katts tänder ser så här gula ut som nedan och tandköttet är rött och lättblödande, då ska man ta sin kisse till ”tandhygienisten”! Friskt tandkött ska vara rosa utan rött runt tänderna.

felsevperio

Villes mamma Semlan har väldigt dåliga tänder och några av dem har resorberats (D v s lösts upp och försvunnit helt). Det skedde innan hon kom till Landet och blev mattes första katt. Stora matte har sedan dess sett till så att både Semlans och de andra katternas tänder regelbundet sköts om så de inte blir sämre. Nova har också problem med tandstenspålagring och måste få tänderna fixade med jämna mellanrum. Det kostar en hel del, men det måste det vara värt att hålla sin katt frisk och smärtfri! En katt med dåliga tänder riskerar nämligen att få gradvis allt sämre immunförsvar och drar lättare på sig sjukdomar och infektioner.

forlxray

Det är inte alltid som bara tand-borst-ning är nog. Så det är en god idé att be din katts veterinär att bedöma tänderna i samband med den årliga vaccinationen. På röntgenbilden ovan ser man att rötterna på den vänstra tanden är nästan helt borta och det är stor risk att tanden bryts av eller är riktigt plågsam för katten. Katter med tandproblem kan ha svårt att tugga, de tappar mat, för det gör ofta väldigt ont när de tuggar. Det kan också vara så att de dreglar, tungan hänger ut, de är nedstämda och hängiga, har dålig aptit och hemsk andedräkt.

wildcat1

Om du tar hand om hittekatter kan det också vara en god vana att i samband med kastrering låta veterinären gå igenom tänderna och ta en röntgenbild. Det kan spara mycket besvär senare i fall dolda skador dyker upp. Visst är din katt värd att ha friska tänder!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Landet-Ville till ”tandläkaren” idag”

 1. Sixten har en del dåliga tänder tyvärr. Men de kollas varje gång Matte är och vaccinerar oss. Sixten har t ex lite problem med 2 tänder som håller på att brytas ner, men än så länge visar han inga tecken på bristande aptit eller smärta. Vi hoppas tänderna ser bra ut nu i augusti också då vi båda ska till veterinären och vaccineras.

  1. Mjau håller man bara tandstenen borta så kan ”halvdåliga” tänder hålla sig hyfsade väldigt länge utan att de blir sämre, och det är ju bäst. Ser man signaler som rött blödande tandkött, då ska det fixas innan det blir värre.
   Bra att ni håller koll på Sixtens gaddar! TassKram Wikki

 2. Det händer tyvärr inte alltid att veterinären påpekar vad som behöver göras. När vi tog en ”omplaceringskatt” privat bad vi att hon skulle kastreras innan hon kom hem till oss. Vi betalade men ville inte att hon skulle förknippa ”eländet” med oss och väntade med att ta hem henne tills såret läkts. När hon kommit hem till oss efter kastrering och läkning tog vi henne – för säkerhets skull till veterinären – det visade det sig att hon hade både tandsten och öronskabb!! Det hade ju varit så enkelt att fixa detta när hon ändå var sövd.

 3. Mycket klokt! Vi ber våran vet att titta på tänderna varje år men än så länge är det ingen fara. Det finns också foder som är bra för tänderna och kan vara smart att tugga ibland : ) Vi tycker det är mums!

  NosPuss Sven och Signe

  1. Mjau, alla katter är ju inte frivilliga tandborstare som Hessu på katthemmet… *fniss*
   NosPuss Wikki

 4. Så skönt att få det kollat och förhoppningsvis få veta att det är bra! Vi är dåliga på tandborstning (skäms) får nog försöka bättra oss. Nosbuff

  1. Man kan ju alltid försöka bättra sig liiiiite? Jag gillar inte tandborstning men tandnyttigt godis! TassKram Wikki

 5. Oj oj oj, stackars Ville! Det där gapet ser ontit ut, iiisch! Hoppas han mår jamarnas mycket bättre idag efter ingreppet. Ja, tänderna är viktigt. Våran stora syster Snuffin, som numera är på andra sidan Regnbågsbron *snyff*, hon hade väldiga problem med sina tänder så det blev frekventa besök hos våran kompis veterinären. Vi tar Bucacat som förhindrar en del ”bissingabesvär” faktiskt.

  Buff

  1. Som väl är så är det läskiga gapet inte Villes utan lånat från en annan kisse. Villes gap är jättefint. Och idag har han bevisat det genom att komma med en rejäl råtta som räckte som lunch till tre katter. Mjau bucacat är bra, d v s för missar som inte gör som Mjurre, försöker att krafsa över det…. Klokt av era människor att hjälpa Snuffin med sina tänder. Man vill ju inte ha ont, det förstod säkert hon! *kurr* TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *