Kattungerapport från Stora matte!

_b144
Stora matte här! Nu måste jag berätta mer: Här vilar duktiga Missy lugnt med sina fyra ungar! Hon har slickat i sig en äggula, lite vatten och en liten portion mjukmat, tvättat sig och ungarna noga, fått renbäddat i sin kartong och allt är lugn och ro… En välkommen till världen-present i form av en råtta har ungarna redan fått.

Man skulle tro att jag inte alls varit med om kanske cirka 50-talet kattförlossningar under mitt liv, när man hör hur extatisk jag är att berätta om underverken som kom till idag… Men varje kattfödsel är unik och likaså varje ny lillkisse som föds!
_b145
Här är i alla fall ”Ettan” en härlig randig kille med vitt bröst och vit noskil, riktigt lik sin fina mamma. Så kommer ”Tvåan”, en sköldpaddsflicka med ljuvlig ansiktsteckning:
_b146
De här två hade lagom blivit lite halvtorra och hittat sina spenar, när det var dags för ”Trean” som också var sköldpadda med en orange kalott (Syns mer på bilden intill ”Ettan” ovan) till fläck mitt uppe på huvudet:
_b147
Det här var en piggelin kattunge – perfekt tigrerad med orange fläckar – men med mycket märkligt invikta* baktassar? Det senare bekymrade henne inte ett dugg, och hon hade snart också en egen spene och snuttade gott. Men sedan kom ”Fyran” och hon hade raketfart innan hon ens lämnat fosterhinnan! Missy hann nätt och jämnt bita av navelsträngen eller ens slicka henne torr, så var denna kattunge på väg kravlande över de andra till bästa bakersta spenen:
_b150
”Fyran” syns även längst till vänster på översta bilden, och är en härlig svartsköldpadda med som en eldsflamma i pannan, helt magnifik:
_b151
Missy är en jourkatt från Livbojen i Eskilstuna, och kommer ursprungligen från utanför Örebro. Hon är mycket lugn och stabil, väldigt kelig occh pratsam. Det fantastiska var att hon gav mig, som hon aldrig träffat tidigare, full tillit att vara med under födselarbetet och röra ungarna! Och hon log hela tiden, se själva:
_b152
// Lyckliga hälsningar från extrabarnmorskan Stora matte

*Har någon av er läsare sett sådana inkrökta baktassar och hur ska lilla ”Trean” utvecklas med dessa?! Det undrar vi verkligen!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Kattungerapport från Stora matte!”

 1. Jisses vilka ljuvliga katter! Missy och hennes små skinntussar är ju bara för bedårande! 🙂
  Ni måste rapportera hur det går för ”Trean” och hennes baktassar.

 2. Hej!
  Grattis till en fin kull! Jag blev lite kär i tvåan! Här är ett citat från kattkursen Pawpeds G2 som jag går:

  ”Felvända tassar

  Någon gång ibland föds det en kattunge med felvända tassar/kraftigt böjda ben. Man tror det beror på att senorna är för korta, men man vet inte orsaken till att det blir så. Med lite sjukgymnastik och stödbandage brukar det rätta till sig så småningom. Det kan dröja alltifrån några dagar upp till ett par veckor. Det finns veterinärer som rekommenderar avlivning, eftersom de tror att det inte går att rätta till de vridna benen, så se upp med detta! De vridna benen rättar oftast till sig med rätt behandling.”

  1. Mjau, tack för informationen! Vi tänker verkligen ge den lilla katten chans till att få ordning på sina tassar, vi ska kolla med vår veterinär också (En som inte avlivar i första taget utan ger bra stöd!) och försöka hjälpa henne!TassKram Wikki

 3. Alla nya liv är mirakel! Vilka underbara historier om alla 4! Så kul att 4:an var så pigg! Vi gillade falmman i pannan : ) Så vacker! Sen skulle vi säkert vilja ta hand om den lilla med tassarna, vi vet inte vad det kan bero på.

  Sven haltar inte idag. Men det bor ev en mus under tvättmaskinen/torktummlaren. Matte är sådär glad.

  TassKram Sven och Signe

  1. Hoppas att Sven är helt OK i sin tass nu då??
   Mjau, dessa missarna ska ju adopteras ut sedan när de är stora nog! Jourhemmet ska behålla en av dem, jag vet inte vilken och det visste de inte riktigt själva… Jag lovaratt rapportera utvecklingen!Lycka till med musjakten! Ni sitter väl på post i tvättstugan?!NosPuss Wikki

 4. Vilka härliga kattungar! Förstår vad du menar med att varje födsel och varje kattunge är speciell. Håller verkligen med om det! Hemskt att det finns folk som inte gör det.

  1. Mjau, men dessa kissemissar kommer i alla fall att få det bra – vi ska bara klara dem genom de här känsliga första veckorna nu… Lite nervöst är det ju! *håll tassarna*
   TassKram Wikki

 5. Vilka ljuuuuuvliga, och unika, små söööötnosar *kurr kurr*, som tillsammans vilar hos sin lika söta och unika lilla mamma :-D!

  Lycka till med sjukgymnastiken, Trean blir alldeles säkert en riktig busklättrare så småning om! Ja, rötägg finns ju även bland veterinärer :-(!

  1. Allt är bra med misse-familjen och vi ska hjälpa Trean att bli en underbar missa!TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *