Katter och ormbett

Det är INTE sant att katter klarar sig bra från ormbett! Jag hör många som säger ”Bara de inte blir bitna i nosen så är det ingen fara…” Men det är HELT FEL!!!!

Ta ALLTID din katt till veterinär om den blivit ormbiten – i synnerhet om bettet tagit i tassarna/benen! När ormgift sprutas in i kattens kropp bryts blodkropparna ned och bildar istället proppar. Dessa sprids ut i lymfsystemet när katten rör sig och giftenzymerna bryter ned vävnaden. Ofta behövs intensivvårdsbehandling för att rädda katten.

På Agrias hemsida finns en jättebra artikel ”Faror för din katt sommartid”, (där står annat bra om insektsbett mm) och från den hämtar jag följande text:

Ormbett

Många kattägare tror felaktigt att ormbett är ofarliga för katter! I de lindrigaste fallen blir katten bara svullen på platsen för bettet. I de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Katten får en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går över med vila och lämplig medicinering. I de allvarligare fallen får den kraftigare lever- och njurskador. Blodkropparna faller sönder med allvarlig blodbrist som följd. Blodäggvita läcker ut och det uppstår stora ödem under buken, bröstet och i benen. Intensivbehandling krävs, men trots den överlever inte alla katter ormbetten.  

Det har stor betydelse var bettet tar. Den vanligaste är att katten blir biten i nosen och läpparna. Ibland tar bettet i en eller flera av tassar. Man vet aldrig på förhand vilken katt som kommer att bli dålig. Man måste utgå ifrån att vilken katt som helst kan bli dålig.

En orm hugger sitt byte och sprutar in giftet i såret. Ormen doserar uppenbarligen olika vid olika tillfällen. Ibland tycks inget gift komma alls, vid andra tillfällen kommer en större dos.

Ormgiftet är en blandning av ett flertal gifter eller enzymer. De påverkar blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas. Ett av enzymerna bryter ner vävnaderna, frigör de kroppsegna substanser och verkar som gift.

Först märks ormbettet inte så mycket på katten, men efter ett tag blir den trött och vill helst ligga. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron om att svullnaden ska täppa till luftvägarna. Så är det inte, som tur är. Trots att de flesta katter blir bitna i nosen, är det de som får bettet i tassen som oftast dör. Vad beror detta på?

Blodet pumpas runt med hjälp av hjärtat. Men i kroppen finns en annan typ av cirkulation som vi inte talar så ofta om, nämligen lymfcirkulationen. Till stor del sköts den cirkulationen av musklernas sammandragningar. Ormgiftet i en tass bryter ner vävnaderna så att giftet lätt kan sugas upp. Lymf-cirkulationen sprider sen giftet. Om en katt dessutom går på benet då den ömsom böjer och ömsom sträcker på tassen sprids giftet ännu mer effektivt.

Om din katt blir ormbiten, gör så här: 

  • Inspektera och leta efter bettet  
  • Om du kan få tag på is – lägg ett kylande omslag  
  • Håll katten i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben
  • Uppsök ALLTID veterinär

koppardla1
Den här missen tassar på en helt ofarlig kopparödla (Ofta felaktigt kallad kopparorm – det är en benlös ödla). 

PS. Ett annat gott råd från en vän: Se också till att ha din katt försäkrad! Ett oturligt ormbett en helg kan innebära att jourhavande veterinär eller djursjukhus kostar många tusenlappar…

PS 2. Numera rekommenderas inte kortison till alla ormbitna djur. Det kan dock vara bra att ha med sig kortison om man bor i mycket ormrika marker eller vistas mycket långt från veterinär.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

15 reaktioner till “Katter och ormbett”

 1. *håller tassarna för öronen ,för matte skrek när hon såg kopparödlan,hon HATAR ormar*
  hehe…men bra och läsvärt är det det du skriver
  /tass,hälsa Nova från mig och kolla in i min blogg

  1. Stackars era öron! Mattar kan skrika ganska bra! Mjau, Nova blev alldeles rosa om kinderna när jag hälsade, och nu spinner hon så det dånar!
   NosPuss Wikki
   PS. Ska kika in på bloggen lite senare, kan bara göra det på hemmadatorn.

  1. Så jam, det var ju bara en liten benlös ödla på bilden?! De är varma och gosiga att hålla i – inte alls kalla och slemmiga som många tror…
   TassKram Wikki

 2. Wikki detta kan inte sägas får få gånger! Tack för att du påminner ALLA! Våran matte och husse var på en gratis föreläsning förra året om sommarens faror för kissekatter och de där andram hundar tror vi : )

  Väldigt bra från ett djursjukhus i Göteborg. Vi vill inte göra reklam : )

  Det som är jobbigt är även bi och geting stick som få vet hur man skall behandla!

  NosPuss utan ormbett : ) Sven och Signe

  1. Mjau, det är bar att kunna all grundsjukvård för katt och hund och andra husdjur, jag tycker nog att alla skulle gå minst en sådan kurs någon gång, man lär sig massor! Och det finns ju andra farligheter: Heta grillar, glasbitar i gräset, så att sköta sår kan också vara nyttig kunskap!
   NosPuss Wikki

 3. Kommer ihåg när jag var liten och vår familjekatt blev biten av en huggorm. Han hade tur och fick bara rejäl svullnad. Hela höger framben var dubbelt så stort som vanligt på honom. Men usch vad rädd man var innan man fick klarhet i det!

  1. Mjau, som tur är har jag aldrig blivit ormbiten. Men flera av Landetkatterna har det, t ex Tanja fick som ungkatt ett bett rakt i halsen så det blev blixttransport till veterinären. Efter det har Stora matte alltid katt-cortison hemma. Men hon tar så klart katt som blivit huggormsbiten till veterinären också – det kan ju bli komplikationer…
   Skönt att det gick bra med din katt den gången – men förr hade man ju inte samma syn på att ta katter till veterinären heller!
   TassKram Wikki

 4. Vad bra att du upprepar det här, Wikki! Alldeles för många kattbetjänter tror sig veta något som inte stämmer. Och små kissar få gå över Regnbågsbron alldeles för tidigt och alldeles i onödan.
  Tassdans för duktiga ’Upplysar-Wikki’

  1. Åh tackar ödmjukt för berömmet! Kan det rädda en endaste liten kisse, så… vare sig jag tjatar om ID-märkning, hittekatter eller sådant här! TassKram Wikki

 5. Tyvärr lever ju en del av det där kvar. Att katten inte är värd att ta till veterinären. Men det verkar ändå vara vanligare nu än förr som tur är så åt rätt håll är vi på väg iaf 🙂 Får fortfarande en del konstiga kommentarer om att alla mina katter är försäkrade. ”Men de är ju bara bondkatter…?” Uhm…de är levande varelser säger jag då. Min ekonomi är inte så bra för tillfället, men det gäller att prioritera och då prioriterar jag liv mest.

  1. Men det finns ju inget ”bara” när det gäller en levande varelse som man älskar!!!!!
   Så du tänker rätt tycker jag!
   NosPuss Wikki

 6. Min 2-åriga hankatt blev biten i vänster ben. Fick antibiotika och kortison, men orkade trots detta inte leva. När svullnaden började ge med sig i benet, så trodde jag att han skulle bli bra, men giftet hade nog spridit sig vidare i kroppen. Han dog efter 8 dagars medicinering. Andra symptom han hade var: Törst (drack mycket vatten), vattenansamling under buken, matvägran, uppsvullen vänster sida av kroppen, och till sist andningssvårigheter.

  1. Mjau, det är ju tragiskt att han fick så svåra sviter att medicinen inte kunde rädda honom! Stackars misse… *tröstspinner till dig* Men man kämpar ju så länge det går för att rädda sin katt om det är möjligt. Ibland går det ju bra, i synnerhet om katten får motgift i tid. NosPuss Wikki

 7. Pingback: wigilia warszawa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *