Aldrig för gammal?

Gamla hittekatter har en tendens att bli ratade på katthemmen – väldigt många bedöms svårplacerade att få ut i adoption, vissa djurskydd lägger inte heller ned arbete på dem utan de avlivas.

hiss

Med ålderns sviktande hälsa tar inte heller presumtiva kattköpare gärna risken att få en sjuklig katt-åldring med sig hem, utan väljer en frisk aktiv ungkatt.

Men jag skulle vilja säga om gamla katter som jag säger om skyggisar: TÄNK OM! Att satsa på en senior kan vara givande – de kan utan tvekan bli de underbaraste katter du någonsin träffat!

g8h8je9vp6ruw7izu5qt_web
Det här är maine coon-katten Aldo, 23 år gammal, som adopterades från ett katthem hos ASPCA när han var 18 år! Han var miserabelt skygg dessutom och tillbringade ungefär det första året gömd under en säng! Idag är han en lycklig och trygg gentleman som går på daglig promenad med sin familj i koppel.
aldo
Matte Ava Whaley berättar: ”He came to us four years ago via my stepdaughter, who begged her father to take him. When her dad and I met shortly after that, Aldo came to live with me – and about six months later, my husband followed. We decided that Aldo would be king of the house for as long as he lives. I put him on a leash and he takes me for a daily stroll around the block, brushing up against every bush, rolling in dirt and leaves and sniffing every scent. I’ve had four cats during my life and have loved them all. But Aldo, aaaaah, Aldo. There will never be another Aldo.”

Hur förhåller sig ditt lokala katthem till äldre katter? Om det inte redan finns, be ditt katthem att skapa en PlusPolicy för sina seniorer! Det finns kloka katthem som stöttar sina gammelkatters chanser att få nya hem genom att ordna avtal med rabatter hos veterinärer och att ha ett program med information till den som adopterar, samt ger lite extra stöd med råd och hjälp om det skulle behövas.

binkyatwBinky 21 år
En katt är aldrig för gammal
för en chans till ett nytt liv!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Aldrig för gammal?”

 1. För en människa som själv är gammal så borde det ju också vara bättre att ta en äldre katt. Jag menar, om man själv är 75 år t ex och tar en kattunge, så är ju oddsen ganska låga på att katten överlever en själv och måste omplaceras igen. Tar man en katt som är typ femton år däremot så kan man sitta och åldras tillsammans…

  1. Mjau… själv hoppas jag få leva minst 20 år till… Tänk vad många blogginlägg det blir??!
   NosPuss Wikki

 2. Min senaste katt var en äldre f d hemlös katt som jag köpte från Kattvärnet. Ett år och nio månader fick jag glädjen av hans sällskap. Han var det finaste och bästa som fanns i mitt liv. En genomgo kisse! Han somnade in i november och jag saknar honom fortfarande så mycket. Men jag är glad för att jag kunde ge honom ett gott liv under hans sista år.

  Nu bor jag tyvärr så kattovänligt att jag inte kan ha någon katt, men när jag får tag på ett kattvänligt boende igen så tänker jag se mig om efter en ny äldre katt. Helst en som är över tio år. Jag tycker att det är självklart att man satsar på en äldre katt när man själv är äldre. Meningen är ju att man ska kunna ta väl hand om sin katt under hela kisses liv.

  Om man tar hand om en äldre katt som sedan får krämpor och sjukdomar – vilket jag själv har gjort en gång i tiden – så ser man ju till att ha katten försäkrad. Om ändå inte allt täcks av försäkringen . . , ja, då får kisse kosta.

  1. Mjau, jag litar på att du kommer att ge mer än en enda gammelkatt plats, kärlek och ro för de bästa åren av sitt liv, någon gång i framtiden! Och du har alldeles rätt: Försäkring ska katten alltid ha! Och skaffar man ett husdjur så ska det få kosta!
   TassKram Wikki

  1. Mjau, jag tror jag skulle vilja inrätta ett särskilt katthem med närhet till ett äldreboende, så att de gamla kan komma och ”låna katt” också, när de har kattlängtan??!
   NosPuss Wikki

 3. Wikki, tack för alla härliga inslag. Det här är en av de bättre : ) Tack för att du tar upp ämnet! Vi har en äldre vän i Kanada som har en underbar äldre katt adopterad som 15 åring, fyller i dagarna 20 år. Det är hennes ”bästa” katt som hon säger det.

  Av en slump adopterad via SPCA när hon skulle lämna tillbaka kattmat efter sin avlidna katt.

  Så tänk om alla kattunge vill ha : )

  Tass Kram Sven och Signe

  1. Mjau, dessutom tror jag att en människa kan lära sig mycket av en gammelkisse! Bli bra kattligt fostrad, liksom!
   Tack snälla Sven och Signe för allt det fina berömmet!
   NosPuss Wikki

  1. Mjau, det är det – det bor mycket klokskap i hjärtat och tassarna och ögonen på gammelmissar… De är så vackra!
   NosPuss Wikki

 4. Verkligen ett bra inlägg, Wikki! Vi jamar så högt vi kan: ”En katt är aldrig för gammal
  för en chans till ett nytt liv!” Sååå klaaart är det så!!!

  Nosbuffar

  1. Mjau, tänk om det kunde vara så självklart också i alla människors hjärta och hjärna… Tyvärr har gamla katter ute på drift i hemlösheten inte så bra överlevnadsprocent. Vi borde därför ge dem chansen! *kurr*
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *