Sandkatter – lika söta som en Wikki?Jag tror att jag skulle gilla ett besök på Cincinnati Zoo eller Big Cat Rescue! Tänk att få leka med de här små felinerna!
https://youtu.be/BvKPPGTejE4
Sandkatten är en alldeles speciell ökenlevande kattras, ganska lik oss tamkatter – men ändå väldigt annorlunda! Från början kommer den från de sandigaste delarna av Saharas öken samt öknar i Sydvästra Asien. För att klara klimatet med hetta och kyla är katten väl anpassad med mycket tjock päls, till och med undersidan av tassarna är täckta av päls (Så har inget annat kattdjur under sina tassar!) vilket också underlättar för den att gå i sanden. Öronen är väldigt stora, vilket också hjälper katten att reglera sin kroppstemperatur.

sandkattfakta

Sandkatten är ett nattdjur som äter gnagare, fåglar, reptiler, insekter och spindlar. De är generellt endast aktiva på natten, och sparar kroppens vätska genom att ligga stilla under dagarna i hålor, under buskar eller i klippskrevor. Deras vattenbehov täcks oftast av de byten den äter och de behöver inte dricka något extra.

Eftersom sandkatten lever i ogästvänliga habitat, är nattaktiv och har ett beteende som gör den svår att upptäcka, har den betraktats som sällsynt. Sandkatten stelnar till och blir totalt stilla när den störs av människor plus att den har en tendens att blunda snabbt när den träffas av ljus i mörkret, vilket gör att iunga ögonreflexer syns. Troligen finns mindre än 50.000 individer allt som allt.

ramella1

Tyvärr jagas katten för pälsens skull, men även annan miljöpåverkan av människor minskar dess levnadsutrym-me i ökentrakterna. Parken Zoo, Eskilstuna, är med i Europeiska Djur-parksföreningen EAZAs bevarande-projekt för sandkatter, deltar i forskning att reda ut artens ekologi och etologi i allmänhet, liksom hur sandkatter har det i djurparker. Hos dem kan du också träffa sandkatterna Ramella (Bilden) och hennes pojkvän Al-Shamsi!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Sandkatter – lika söta som en Wikki?”

 1. Oh va dom är vackra – på sitt vilda sätt. Jag älskar den vilda kattens utseende. Hoppas verkligen desas äkta vildkatter får leva kvar i framtiden.

  Fast självklart är även du Wikki en vacker katt – fast en vacker och snäll tamkisse 😀

  Malin och kattefnatterna

 2. Ja dom är verkligen urgulliga. hade varit kul att få se dom i verkligheten.
  Nospuss till dig Wikki du är ju också urgullig.
  Vad fick du för födelsedagstårta förressten.
  Nalle

  1. Mjau, du får väl passa på och kolla om det är någon ”KattNatta” i Parken Zoo då när du är till Eskilstuna på marknaden?!! Då brukar just kattdjursdelen i parken vara nattöppen så man kan se de nattaktiva djuren!
   Jo vi har skjutit på katt-tårtan så att jag, husse och Stora matte ska fira tillsammans i mitten av maj! Lovar att rapportera!
   TassKram Wikki

 3. Bra fakta och fiiiina kisar, Wikki! Men, du kan ju gissa vad vi skulle vilja göra med de där jägarna *fräääässss morrrrr mweeooouuuw*…
  Men tasskramar till dig

  1. Mjau, sätta klorna någonstans där det känns som att de får pälsen avdragen??! *fräs*
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *