Leksaker som kan bli farliga

Jag vill inte skrämmas, men att tugga i sig saker som inte lämpar sig för att ta sig genom kattens tarmar, det kan bli en dyr historia på djursjukhuset… Många gånger tycker husse och matte att kattens lek med ett påsklips eller en gummisnodd ser oskyldig och ofarlig ut – och det är den, så länge inte den slingriga lilla leksaken kommer ned i magen!

Här är en lista på saker som du aldrig ska låta din katt leka med annat än när du är med och ser till så att det roliga inte slutar med uppäten leksak:

snodd_mim1

FLIRTKULOR: Materialet är papper och det är i och för sig ofarligt, men en svald flirtkula sväller och kan bli ett farligt stopp i mage och tarmkanal. (Färgämnena i kulörta flirtkulor kan dessutom när de blivit blöta göra svårborttagna fläckar!)

GUMMISNODDAR: Har en otrevlig förmåga att linda fast sig i tarmen. Inte ens de jättetjocka bruna gummisnoddarna är ofarliga!

HÅRSNODDAR: Varianten med metallclips ska du inte låta kisse tugga i sig! Bevaka hårsnoddslekar så inte katten gömmer snodden och tuggar i sig den senare!

PÅSFÖRSLUTARE: Alltså ett sådant där litet papp- eller plastband

_44

som sitter på brödpåsar och liknande för att hålla dem stängda. Innehåller ofta en otäckt vass metalltråd, som kan skada katten illa både i munnen och magen. Vissa katter älskar att bita i dem, men det kan sluta illa!

PLASTPÅSAR: Många tror att den stora faran är att kisse kan komma in i plastpåsen och kvävas, så att en ihopknuten plastpåse skulle kunna vara ofarlig leksak. Men att bita och slita i sitt byte är en naturlig kattlek, och på det sättet kommer plastpåsbitar ned i magen. För det mesta kommer det ut den naturliga vägen, men plastbitar kan ställa till allvarliga problem på vägen.

SNÖRLEKSAKER: Kul att leka med men ska ALLTID plockas undan efter leken. Ett presentsnöre är jättekul att jaga, men fullständigt livsfarligt att få ned i magen. Och är olyckan framme och din katt svalt en snörbit – börja INTE slita och dra i den ände som sticker ut ur munnen! Det kan ställa till än värre invärtes skador. Låt en veterinär ta bort snöret!

SUDDGUMMIN: Små bitar som hamnar i magen kan leda till operation! Ingen bra leksak!

cathoop1

Konstigt nog så är handeln full av fullständigt livsfarliga kattleksaker: Snörsaker (Att hänga på klösträd) som är rena strypsnarorna, leksaksmöss med lösa glasögon och glittersvansar som inte är så nyttiga för en kattmage. Så var vaksam när du köper en ”rolig” kattpryl – fundera på vad som händer om den går i bitar och vart innehållet/stoppningen och bitarna i så fall riskerar att hamna… En del katter älskar att leka med piprensare och sugrör, men också där ska man vara vaksam.Välj helt enkelt kattleksaker som är stadiga så de inte går sönder, bollar som inte går att svälja, repleksaker som går att tugga på utan fara. Har du en katt som absolut tuggar sönder leksakerna, så var med under leken och städa bort dem när leken avslutats. Det fixar du väl?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “Leksaker som kan bli farliga”

 1. När Whiskey var yngre åt hon upp mattfransar och fransar på överkast. Skosnören tror jag bara hon bet av. Som tur var råkade hon inte illa ut och hon äter inte snören längre. Fast kattleksaker med snören biter hon alltid av. hon tycker nog inte att råttan ska sitta fast i något 🙂

  1. Hej vännen, det var längesedan! *kurr*
   Hoppas Whiskey mår bra, och du också???! *glad svansdans*
   NosPuss Wikki

 2. Suddgummin är inte heller bra. Vi har en kompis som har fått operera sig två gånger för att han har fått i sig ett liten bit suddgummi. Nosbuff

  1. Oj det var en sådan sak som jag inte tänkt på!
   Bra – vi lägger det till listan!!
   TassKram Wikki

 3. Vi har en favoritleksak som matte alltid plockar bort efter lekstunden, och som hon alltid är med när vi busar med (pöh! som om vi vore småbebisar!), och det är en sån däringa ”fågelråtta” som studsar runt i ett resårsnöre och som hängs i dörrposten!

  Härlig, härlig, men farlig, farlig är den, och kan sno sig HÅRT kring en tass eller ännu värre halsen!!!

  Annars är nog den allra, allra bästa leksaken att ha en kompis ; för tänk vad skoj man har när man jagar varandra, brottas, lurpassas och skojslåss!

  1. Mjau det har ni precis rätt i – sådana där hängleksaker kan trassla sig jätteläskigt kring en katt och den oturen vill man INTE ha!
   Vi har någon sax-liknande grej som man ska kunna hänga i dörrkarmen och ha dingel i – men matte dömde ut den ganska snart när hon såg hur lätt man fastnade. Ändå säljs det massor av sånt – även farligt för små barn… *suck*
   TassKram Wikki

 4. Vill varna för såna pinnar med snören som hänger och nån leksak bunden på.. jag köpte min på djur affären och busade med min kisse… det gav henne ett krampanfall! ! Vetrinär en sa att det tydligen händer ofta med såna leksaker!!! Helt sjukt!!

  1. Mjau, en del katter kan verkligen hetsa sig själva med leksaker – man måste vara uppmärksam på hur de mår under lekens gång! Hoppas din kisse inte kom att må dåligt av det där krampanfallet i fortsättningen?! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *