Underlätta…

lawyercat

Hela eftermiddagen har jag grubblat på det här med lag-skrivande och hur diffust det här med lagar egentligen är. En lag är egentligen en ram för vad majoriteten i en folkgrupp förmyndar hela gruppen att leva efter. Lagar ändras över tid, och de speglar sin kulturs tankesätt. Vissa lagar följer urgamla kulturmönster, andra kan ändras eller uppstå över en natt.

Vi katter har inte speciellt många lagar som vi följer. Men de kattiska lagar som finns, dem följer varje NORMAL katt, utan att de behöver skrivas ned. Sådana grundlagar som att vi inte dödar varann… När ett slagsmål är avgjort och rangen fastställd, så är det hela klart. I vissa fall behövs inte ens ett slagsmål, en blick räcker.

la

Tänk om människor kunde göra det lika enkelt för sig, och utgå från en GrundGodhet som innebär att man stödjer och hjälper varann, seende allt ur ett positivt och medmänskligt perspektiv, istället för ett girigt och själviskt synsett?!

Jag vill tro på Den Goda Människan på samma sätt som jag tror på Den Goda Katten! Många religioner kallar det den gyllene regeln. Men det behöver inte omfatta religion alls, utan bara ett mellanmänskligt och medkattligt perspektiv som utgår från OmTanke, Generositet och Kärlek…

catheart

Idag när småsint-hetens eldfängda pessimister bråkar om kattbajslagar skulle jag vilja bryta mönstret och istället förgylla tillvaron med en Wikki’s Det Goda-Lag, med grundregeln ”Pass it forward, double up!” vilket ungefär innebär: Dela med dig av det goda du får – men ge alltid vidare dubbelt mer! Det blir nämligen ringar på vattnet och med tiden kommer gärningar tillbaka…

NÅGRA DEVISER:

Någonstans på hemsidan till ”mitt” katthem i Örebro står det:

En människa kan inte hjälpa alla men alla kan hjälpa någon.

Stig Dagerman Skrev i ”Dagsedlar” 1954:

Jorden kan du inte göra om.
Stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer.

Och Hjalmar Gullberg skrev:

Byta ett ord eller två
gjorde det lätt att gå.
Alla människors möte
borde vara så
.

Alla katter vet detta. Människor, lär av oss!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Underlätta…”

  1. Tack söta Wikki för att du påminner oss alla! KLOKA ord! Jag blev lite rörd : )

    Stor kram från matte Agnes (missarna är ute : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *