Kattbajslagen?

Hur kattsingen tänker folk?! Runtom i landet jobbar länsstyrelser och kommuner på förändringar i djurskyddslagen. Men det enda media tycks uppfattat detta viktiga arbete som, är att det ska ge skärpta regler kring lösgående katter och kattbajs!

toa2

GT/Expressen Göteborg skriver: ”Kattbajset ska lösas med ny lag. Katt-ägare ska ha samma tillsynsplikt som hund-ägare. Det föreslår länsstyrelsen i Halland. Om regeringen går på den linjen, kan husägare kanske slippa grannkattens bajs i rabatterna och sandlådan framöver.”

Att det faktiskt pågått en utredning ganska länge, där Länsstyrelserna varit remisspartners, och där många paragrafer i djurskyddslagen (Som berör betydligt mer än cjurägaransvar och kattbajs)  varit till spörsmål, det har media missat. Till exempel har önskemålet att förbudet mot tidelag skall återinföras i lagstiftningen fått väldigt litet utrymme, det har möjligen blivit en halv rad i bakgrunden…

Det påtalas också önskemål om hur svensk djurlag ska ”vattnas ur” och bli mildare utifrån konkurrenssynpunkt mot övriga EU – något som jag hoppas inte sker…

En tung fråga vad gäller oss i hittekattsbranschen är hur man i framtiden ska se på hanteringen av ”Övergivna och förvildade djur” vilket främst avser katter. I Skåne säger LST t ex: ”För myndigheter som polis, länsstyrelse och kommun som får in anmälningar om övergivna/förvildade katter är det ofta ett stort problem att konstatera om katterna tillhör någon eller inte och frågan om vilken myndighet som ska ta ansvaret för det aktuella ärendet uppkommer ofta. Länsstyrelsen tror att skyldigheter för märkning och registrering av katter i likhet med gällande regler för hundar åtminstone kan vara en möjlig väg för att höja kattens status som individ och den enda möjligheten för kontrollmyndigheterna att på ett snabbare och säkrare sätt konstatera om någon äger djuret och därmed kunna ta ställning till ärendets fortsatta handläggning.”

bajs

Ska man tolka det som positivt eller negativt? Ett problem kommer det definitivt att bli, både för de avsedda katterna och oss som försöker rädda dem – som kanske är av helt annan art än kattskit!!? *suckar*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *