Kan jag få skicka in femton ilskna katter?

Jag har ett kompisgäng med riktigt griniga riviga klösiga kattkompisar som nu eldat upp sig till hårresande och svansborstsviftande ilska, och de vill alla sätta sig i en taxi för att hälsa på hos en viss hundägare, göra intrång och få slita ögonen ur dennes hundar! Anonymt, så klart, och de lovar att göra ett grundligt jobb…

Men nu tycker jag inte att våld ska mötas med våld, för det blir en ond spiral, så jag har lyckats övertala dem att stanna hemma. Tillsammans sitter vi här nu och sörjer katten Tila i Stålnäset, Söderhamn.

bosse

Sörjer gör också katten Bosse, och hans matte och husse. Bosse klarade sig när tre lösspringande hundar från grannen trängde sig in i hemmet. Men hans kattkompis, ettåriga Tila, bets ihjäl inför chockad familj.

Bosses och Tilas husse Esbjörn polisanmälde det hela, men polisanmälan har avskrivits! Man anser nämligen att Tila som ”bondkatt saknade värde” och då finns det inget brott!???! skriver Söderhamns-Kuriren.

klsare3

Lagen om tillsyn av hundar säger att en hund ska hållas under sådan kontroll och skötas så att den inte förorsakar skador eller avsevärda olägenheter för omgivningen. På något sätt tycker jag det därför är en självklarhet att dessa hundar både orsakat hemfridsskada och egendomsskada som borde leda till straffansvar och böter samt skadestånd. Men någon uppenbart empatibefriad person på polisen har avskrivit ärendet då det inte utgår något straff ”om, som nu i det här fallet, det dödade djuret är en bondkatt som inte anses ha något egentligt ekonomiskt värde”!

Förhoppningsvis kan det gå och JO-anmäla – eller vad man nu gör? – detta hutlösa beslut… Självklart har Tila ett värde, ett som dessutom bara kan fastställas av Tilas matte och husse. Och det är definitivt inte NOLL! Här är dessutom ett solklarthemfridsbrott och skada??! Om inte annat borde hundägaren ha så mycket hut i kropp och själ att han självmant erbjuder familjen en rundlig summa i gottgörelse, det vore det minsta. *morrar*

Vi ska kämpa för din rätt till ett värde, Tila! Vi anser att du hade ett värde, ett betydande värde! Tila var värdefull – Tila är fortfarande värdefull!!!

För det första: Det heter inte bondkatt, det heter huskatt, och avser alla katter av blandras eller ospecificerad ras, som saknar stamtavla.
För det andra: Därest katten har en ägare, så har katten ett specifikt och okränkbart värde för denna ägare, oavsett om denne fått katten gratis eller köpt den för en summa pengar. (Jämför med om du fått en möbel och någon förstör den – den har ändå ett värde som ska återställas!)
För det tredje: Skriv ett brev du också till Söderhamnspolisen, Box 43, 826 21 SÖDERHAMN eller maila till dem att du begär att detta ärende tas om och katten Tila ges upprättelse samt att hundägaren ska ha straff för bristande tillsyn! I sitt HEM ska en katt oavsett värde ha rätt att vara trygg!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

34 reaktioner till “Kan jag få skicka in femton ilskna katter?”

 1. Åh, så fruktansvärt! Tårarna rinner… Stackars så värdefulla (!!!) lilla Tila, och stackars hennes familj.
  Det är väl självklart att hundarnas ägare ska straffas även om detta inte ger lilla Tila livet tillbaka!!! Djurförbud kanske vore en riktigt del i straffet?

  Trodde att man vid anställning hos polisen skulle inneha både någorlunda hög intelligens (testar man inte IQ och EQ vid ansökan) och stor förmåga till att känna empati för alla individer! Förskräckligt förskräckligt förskräckligt :-(!!!

  Vad tror ni om en namninsamling?

  Lilla Tila…*

  1. Ja hur kan man bara resonera i dessa banor? Om det varit ett barn eller en människa som gått in hos dem och dödat katten då? Kan man tolka detta som att i fortsättningen kan vem som helst gå in I HEMMET hos vem som helst och ha ihjäl deras husdjur ”som saknar värde” utan straff???? Helt sanslöst!
   TassKram Wikki

 2. Måste bara tillägga: vaddå ekonomiskt värde??? Hur mäter man liv i ekonomiskt värde? Vad i *¤@@@*¤!! är detta? Det finns något ”sjukt” i lagstiftningen/hos lagstiftarna, eller? När skrevs denna paragraf? Sverige ska väl (åter igen) inte tala om ”vårt goda djurskydd”!?

  Det ryker om våra örontippar och ögonen tåras när vi tänker på vad lilla Tila utsatts för…

  1. Det är något allvarligt fel när en sådan polisanmälan avskrivs innan det ens fått gå till prövning! Skamligt!
   *suckar* Wikki

 3. Den här händelsen inträffade det när kattens familj var närvarande, för i så fall förstår inte matte varför inte någon tog ett tillhygge och drämde hundarna i skallen med.

  Vad för sorts hundar var det som tog sig in och hur kunde de ta sig in? Förlåt mina frågor men de är av värde i lagens mening. För är det stora hundar så kan ägararna till katten åberopa egen rädsla och det kan göra att fallet måste tas upp. För tyvärr så har alla andra djur och människor ett högre värde än vad just katter har, jag tycker det är fruktansvärt men så är lagen. Ägarna till katten kan få ersättning för eget lidande men inte för att katten dog men väl för egen rädsla, där de tvingades se på när deras katt dog och rädsla för vad hundarna kan göra nästa gång, för egna barn och dyligt. Tyvärr så är det nog så att statusen för taxen är enormt låg i det här landet. Enda sättet att tackla det är att maila jordbruksministern för att omvända hans syn på katter.

  Det är mattes och våra åsikter men matte försöker förklara vad lagen säger, sen att hon tycker som vi att det är helt galet att inte katter har samma värde som andra husdjur hoppas vi att du förstår.

  Taxkramisar.

  1. Ja det är verkligen många som blir jättearga att läsa detta och jag hoppas det leder till något! Bara för att det ”skadade objektets värde anses ringa” så finns det ju ett uppenbart brott! Det går ju verkligen inte att MISSA!
   Ja vi får ställa oss att fräsa och morra och skälla i korus om detta! *suckar* Wikki

 4. Fräs och spott på den polisen. Stackars lilla Tila, skänker en varm tass tanke till hennes husse och Matte. Om det hade varit en annan hund så hade dem nog inte avskrivit det så snabbt, varför kan inte alla människor fatta att även om en katt inte är så dyr så har den oftast ett väldigt stort personligt värde för sin Matte/Husse. Vi borde verkligen ha en namninsamling, den där polisen kan gott få hela kattsverige emot sig. Tasskram/Puma

  1. Jepp, hur ordnar man en namninsamling? Har aldrig gjort det men någon gång ska väl vara den första…
   TassKram Wikki

 5. Wikki, det här var så hemskt att vi inte vet vart vi skall ta vägen. Det handlar inte om vad man skall ersätta för värde utan vad man skall göra med hundarna och dess ägare. Nu måste vi gråta en skvätt, kan inte skriva mer…

  Tasskram Signe & Sven

  1. Jag fattar inte hur man tänker – alltså borde vem som helst kunna skicka in hundar, ungar eller annt hos vem som helst, och så länge de bara ”förstör något utan värde” så kan man låta det fortgå? Utan efterräkning??! Det är ju vad detta hanterande befruktar!? Vettlöst… ja jag är arg så det kokar ända ut i svanstippen!
   NosPuss Wikki

 6. åh,nu blev vi arga i tassarna!
  *spott o fräs på polisen i söderhamn,vad är det för kompetenta idioter de har på polisen där??*
  skulle en hund komma in här o bita ihjäl en utav mina katter,då skulle det ta hus i helvete!! den polisen kan tydligen inte lagen!!
  /tass

  1. (Om inte annat – skulle en hund göra detta hemma hos oss så skulle den hunden inte komma levande därifrån…)
   Det har ju helt klart skett ett brott – eller börjar den där polisen sjölv värdesätta och skriva av alla brott där det stulna/förstörda har ringa värde? Vad ger det för signal till omvärlden???!
   *ryser*
   TassKram Wikki

 7. Det luktar rutten fisk långa vägar om det här och man kan ju undra var gränsen går för ”ekonomiskt värde”?
  Hamster? Orm? Kakadua? Avelskatt i prisklassen 7000-10000 kronor eller mer?
  Inga pengar i världen kan ersätta lilla Tila, men det måste väl ändå finnas en lag som ställer hundägaren eller handhavaren till svars!

  1. Trots allt måste det ju vara i rätten det skulle avgöras om hur straffpåsyn ska ske, inte hos polisen innan det ens hanterats färdigt???! Skumt. Var polisen som tog emot anmälan i maskopi/kompis med hundägaren eller?
   *fräser ilsket* Vad ska man tro om rättsäkerheten? Den borde trots allt gälla alla LIV, oavsett om det är en huskatt eller en dyrbar raskatt!!
   NosPuss Wikki

 8. Usch, så arg och ledsen man blir när man läser om det! Klart att katten har ett värde, för både människa och för sig själv!
  Skämmas borde i alla fall hundägaren göra som inte hade koll på sina hundar… *gråta*
  Hur ska man kunna påverka, i alla fall ska jag skriva ett mejl!

  /Malin

  1. JA jättebra! Skriv och mejla, klaga, använd gärna av mina texter och kommentarer! Tila, du ska ha upprättelse!
   NosPuss Wikki

 9. Jag skäms och ber om ursäkt för det inträffade på ALLA ansvarsfulla hundägares vägnar, vi som sköter och tar ansvar för våra hundar blir även drabbade av denna ursäkta språket SKITSTÖVELN. Även vi lider och mår illa av hur detta sköts av hundägaren och Polisen.
  Har man hund tar man ANSVAR för den. Det skulle aldrig falla mina hundar in att bita ihjäl ett annat djur, det kallas för uppfostarade hundar, DÄREMOT skulle de kunna offra sina liv för att försvara ett annat djur i nöd. Visst får de chansen så ”jagar” de sina kompisar här hemma, men skulle aldrig bita, så länge de är friska både fysiskt och mentalt. Mina katter sover hos mina hundar, 3 hundar -3 katter, varsin speciell kompis.
  Det finns lagar som skyddar även katter som lilla Tila, det gäller bara att få Polisen och rättsväsendet att förstå det. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. DET BEHÖVS DJURPOLISER, som i England och USA, som kan lagarna, som engagerar sig för djuren. 2 av mina hundar är misshandel/vanvårdsfall, skulle de vara mindre värda än unghunden som är rasren? Hur 17 sätter man en prislapp på ett djur? Om det varit en tamråtta, Papegoja eller orm, vad hade hänt då? Är de mer värda en än katt?? Nä ALLA djur oavsett ras betyder ngt för sin ägare och det går inte att sätta en prislapp på dem. Till Tila´s ägare kan jag bara rekommendera att läsa Gösta Westerlunds Bok HUNDENS LAGBOK, där kommer ni hitta många paragrafer som inte kommer få Tila tillbaka men sätta hundägaren på plats.
  Häls. Lena

  1. Tack Lena!
   Du ska då inte behöva ursäkta en annan ignorant eller slarvig hundägare, men åh vad jag uppskattar ditt engagemang! Supertack för tipset, jag ska se om jag kan skicka det vidare till kattsörjande ägaren!
   TassKram Wikki

 10. Jag har mailat polisen ang detta, hoppas att det kanske kan hjälpa liiite. Men risken är väl tyvärr inte så stor.
  Det kanske är lagen det måste ändras på?

  Jag har en vän vars hund blev biten av en annan hund så illa att de fick avliva hunden. Den hunden som bet blev INTE avlivad och kunde fortsätta leva sitt liv utan problem. Hur kommer detta sig?

  Sedan har jag en annan vän vars hund attackerade och bet en annans hund. Inte där heller avlivades henne hund utan fick gå till en hundpsykolog !?

  Hur ska lagen eller lagarna kring detta tolkas? (nu kan inte jag dessa). Men jag tycker att det är himla märkligt att dessa hundar sluppit undan vad de gjort.

  Kram Gurkiss

  Kram Gurkiss

  1. Men vad hemskt! Om de här hundarnas attacker polisanmälts så borde de ha gått i alla fall vidare till en djurskyddsinspektör eller länsveterinär för att bedöma hundarnas farlighet! Nästa gång kaske de anfaller ett barn t ex? Tyvärr saknar många kommuner/poliskontakter resurser och ibland kunskap att hantera djurfrågorna. Men inget djur ska behöva bli offer för en dåligt skött hund, det är hundägarens ansvar att se till.
   *suckar* Wikki

 11. Fy, så hemskt! *gråter* Självklart måste vi reagera när något så otäckt sker och bara sopas under mattan. Funderar på vad som ”märks” mest, mail till polisen eller ”snigelpost”? Inkomna brev ska diarieföras men är osäker på vad som gäller för mail? Fast numera borde väl mail vara att jämställas med papper inkomna till en myndighet? Så okunnig jag känner mig!

  Tackar signaturen Lena för boktipset. Den boken måste jag försöka få tag på. Lagen stämmer alltför ofta väldigt dåligt överens med ”allmän rättsuppfattning” och då är det bra att kunna stödja sig på något.

  Tackar dessutom taxarnas matte för deras tips. Lagen är ofta helt vansinnig, men om lagen inte klarar att skydda en katt, så kan det vara viktigt att känna till att det går att komma åt hundägaren från en annan vinkel. Även om man naturligtvis önskar att det var förlusten av katten som ansågs som det viktiga! /Matte till Findus, Isak och Rasmus

  1. Ja det är i alla fall min förhoppning att det ger något till tröst och stöd för familjen också, som mist sin kära misse. Hu jag kan bara se situationen framför mig och den fasan det måste ha varit! Burr…
   *suckar* Wikki

 12. Tack för erat stöd. Som ni förstår så saknade vår kattunge Bosse sin syster Tila så vi har skaffat en lillasyster till Bosse. Tyvärr så orkade jag inte slita bort hundarna. Jag kommer aldrig att glömma hur Tila blev ihjälbiten mellan dessa käftar och hennes skrik.

  1. Åh, Ulla, Esbjörn och Bosse! Nu rullar mina tårar igen! Ja så klart hoppas vi att dessa protester ska göra nytta… även om de aldrig kan ge lilla Tila liv igen. Men kanske kan de förändra synen på katter hos er polismyndighet!
   De varmaste TassKramar från Wikki & vänner

 13. Jag tycker detta är fruktansvärt, och på nåt vis så borde det ju gå att komma åt hundägaren tycker man… även om nu katten TYVÄRR är ”värdelös” i lagens mening, även om det skulle vara så, så borde man väl på nåt sätt kunna hävda att hundarna har förstört och traumatiserat kattens MATTE psykiskt?

  Däremot så håller jag inte med folk som menar att en hund som dödat ett annat djur automatiskt skulle avlivas. Hundar handlar på sina instinkter, så det finns ingen ”rättvisa” i att utdöma ”dödsstraff”. Det är inte alls säkert heller att avlivning av hunden är bästa sättet att förhindra att det händer igen. Det kan ju vara så att det faktiskt går utmärkt att förhindra vidare olyckor genom att helt enkelt ha hunden i koppel. Dom mest hemska incidenter kan faktiskt inträffa med en i grunden ”normal” hund men slapp och ointresserad ägare…
  Det kan ju t o m vara så att det är STÖRRE risk att nånting händer igen, om man lägger skulden på hundens mentalitet och avlivar den. Ägaren kanske tänker ”jaja, den där hunden var mentalt dålig, jag skaffar en ny som är bättre”. Sköter den nya hunden på samma sätt, och så händer det faktiskt igen…

  Det finns ju heller ingen koppling alls vad jag kan se mellan att attackera andra djur och att attackera människor, så jag tycker inte ”tänk om det är ett barn nästa gång” är nåt bra argument. Man behöver inte dra in barn i det hela öht.

  Det jag vill se är att hundägarna verkligen hålls ansvariga för det deras hundar gör!

  Jag råkade själv ut för att min äldsta hund, när han var ett år, blev väldigt illa biten av en mycket större hund. Tyvärr är detta inget brott i laglig mening, även om det hela skedde pga den andra hundägaren, och det inte var mitt fel… Jag fick hota med att stämma honom i tingsrätten för att få tillbaka veterinärkostnaderna för min hund (som han enligt lag är skyldig att betala, men det blir som sagt ett civil-ärende om han vägrar). När han till slut insåg att jag menade allvar, att han skulle dras till tinget och förlora, att det fanns vittnen osv, så fick han kalla fötter och hostade upp pengarna. Men det var det som krävdes.
  Hans hund har bitit andra hundar illa tidigare, men jag ser ingen anledning att hojta AVLIVNING – däremot att husse faktiskt börjar ta ansvar för sin hund, slutar låta den hälsa på andra hundar eftersom han vet att den är lättretad. Och förhoppningsvis fick det just den effekten, när han till slut tvingades öppna plånboken…

  1. Nej precis som du säger, så är avlivning av hunden inte det som ”krävs” – men en åtgärd behövs som får hundägaren att ta sitt fulla ansvar, ersättningsmässigt och framledes. Dessutom ska den här familjen fortsätta leva i dessa hundars grannskap och måste ju få känna sig trygga… Det kan inte vara lätt.
   TassKram Wikki

 14. Nu har jag mailat polisen! Hur i (%¤#&/&%¤I)= kan man mäta kattens värde i pengar!Dessutom- Om någon av mina hundar hade gjort så hade de fått en spade i skallen! Deras hundförsäkring borde väl täcka att hunden bitit ihjäl ett annat djur!Hade det varit ett fridlyst djur hade de fått dagsböter! Klart att de ska ha upprättelse!även om pengar inte kan täcka förlusten så ska det svida i skinnet på hundägaren! Nu får jag låta Slumpens klor växa ut så han kan vara med i det ilskna kattgänget! Han som är van att leka med 3 schäfrar och en Setter, bli ompysslad av dem och skyddad av dem skulle nog få hjälp av hundmaffian i det här! Gud vad man blir ledsen att det ska snackas om RAS hela tiden! Min Slumpen är av rasen BÄSTEKATT och det går banne mig inte att ersätta!
  Attan nu snyftas det ju här också!
  Kram Jam o Spinn

  1. Ja lilla Tila hade behövt en hundmaffia hos sig kanske… Men som om värdesättningen av ”det skadade” skulle förmildra ”brottet” det är ett obegripligt resonemang i mina ögon.
   Man ska ju inte behöva ha en bepansrad husdjursskara INNE i sitt hem för att vara trygg?!! Dessutom borde den här hundägaren väl åtminstone ha hut nog i kroppen att på något sätt ersätta skadan, oavsett om det varit polisanmält eller ej?!
   TassKram Wikki

 15. Hej! Tack så mycket för erat stöd! Det betyder mkycket för oss. Tila var en sån fin, stilig och mysig katt! Ni skulle ha sett henne, synd att inte tidningen la ut bilden på henne 🙂

  Jag är så förbannad på polisen här i söderhamn och hundarnas ägare. Har hundarna gjort såhär mot oss, då kan dom lika gärna göra om det, mot en anann oskyldig familj. Och tänk om de ha bitit min mamma också? Hundarna ska bort. Jag har blivit ivrädd för hundar nu. Det känns som att vi har haft vargar eller liknande i vårat hus. Det blev till ett slakthus. min stackars Tila… jag saknar henne.

  1. Hej Karolina!
   Hoppas att våra protester kan hjälpa er lite grann i alla fall! Jag är bara en liten bloggkatt, men jag blir så arg när andra katter far illa! Där inne i ert eget hem skulle ju lilla Kila absolut ha varit 100% trygg, det är ju så ofattbart… och måste ha varit en hemsk upplevelse. Hundägaren måste ju i fortsättningen garantera att hundarna hålls i full kontroll, annars ska han ju inte få ha hundar alls! Förstår att du blivit hundrädd, vem skulle inte bli det! Ge Bosse en TröstKram från oss!
   NosPuss Wikki

 16. Det är ju möjligt att lagstiftningen gällande hundar som dödar andra djur borde ändras. Men ett sånt konstaterande hjälper ju inte om man vill sätta dit nån för nånting som redan har HÄNT. Så då kan man fråga sej om det finns nån lag NU som kan tillämpas.

  Det finns ju speciella lagar som rör ”farliga hundar”… och den lagstiftningen skärptes för ett tag sen. Det skulle bli lättare för polisen att utdöma koppeltvång, munkorgstvång eller t o m ta hundarna ifrån en person som inte håller ordning på dom, om hundarna bedömdes farliga för sin omgivning. Nu vet jag inte exakt vad som krävs för att dessa åtgärder ska sättas in, jag har svårt att tro att hundarna klassas som ”farliga” (trots ihjälbiten katt) ifall ägaren normalt sett har koll på dom, och dom rymde som en engångshändelse. Men enligt en vovve.net-medlem (jag gjorde en tråd om det här på forumet) som bor i samma område, så BRUKAR hundarna ränna vind för våg. Om dom tidigare skrämt folk och fä och ägaren har noll koll, så kanske det är grund för ett ingripande enligt denna lagstiftning? Nån lagkunnig borde kolla upp det!

  En kompis till mej som läser juridik sen några år tillbaka skrev att även om matte kanske kan stämma hundägaren i tingsrätten för att få skadestånd för psykiskt lidande, så brukar det vara rätt lite pengar det handlar om. Kanske det. Men jag tror nog ändå att hundägaren lär sej en ordentlig läxa även om han inte skulle vara tvungen att betala så många tusenlappar… att öht få betala skadestånd, böter eller liknande är ju faktiskt ett kännbart straff för dom flesta. Och kan leda till att man ändrar sitt beteende i framtiden – t ex har koppel på hundarna.

  Ja hur som helst, man skulle önska att nån advokat el dyl kollade vilka lagar som kan tillämpas såsom lagstiftningen faktiskt ser ut, vilka möjligheter som finns att stämma hundägaren. Det finns advokater som har gratis telefonrådgivning… eller så kanske tidningen som skrev om det hela har möjlighet att göra ett uppföjlar-reportage, där dom pratar med nån advokat, går igenom lagstiftning angående hundhållning osv? ”Såhär kan du göra om DU drabbas av andras dåliga hundhållning”. Den sortens reportage.

  1. Vilka suveränt bra idéer och tack för ditt engagemang! Tack vovve.net som också kommer med information! Jag tycker definitivt det finns skäl att familjen ska begära skadestånd för intrånget. Tänk dig mamman som fick bevittna hur missen bets ihjäl… Vem fick torka upp efter det…. *ryyyyyser*
   Jag hoppas också att Söderhamns-Kuriren har energi att fånga upp detta!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *