Australiens vildkattsproblem löses med stuvning?

A Koala nicknamed Sam, saved from the bushfires in Gippsland, is cared at the Mountain Ash Wildlife Center in Rawson, 100 miles (170 kilometers) east of Melbourne, Australia, where workers were scrambling to salve the wounds of possums, kangaroos and lizards Wednesday, Feb. 11, 2009. More than 180 people were killed in the weekend's fires, and on Wednesday, the scope of the devastation to Australia's wildlife began to emerge, with officials estimating that millions of animals also perished in the inferno. (AP Photo) ** AUSTRALIA OUT **
A Koala nicknamed Sam, saved from the bushfires in Gippsland, is cared at the Mountain Ash Wildlife Center in Rawson, 100 miles (170 kilometers) east of Melbourne, Australia, where workers were scrambling to salve the wounds of possums, kangaroos and lizards Wednesday, Feb. 11, 2009. More than 180 people were killed in the weekend’s fires, and on Wednesday, the scope of the devastation to Australia’s wildlife began to emerge, with officials estimating that millions of animals also perished in the inferno. (AP Photo) ** AUSTRALIA OUT **

Den känsliga pungdjursfaunan liksom ödlor och fåglar i Australien hotas alltmer av de invandrade djurarter som saknar naturliga fiender i sin nya miljö. En sådan invandrare är rovdjuret katt, alltså ättlingar till vanliga tamkatter, som kom till kontinenten med de brittiska nybyggarna och därför betraktas som skadedjur på de platser där vildkattspopula-tioner etablerat sig.

Nu är ju australiensarna ett praktiskt och handlingskraftigt folk, men kattvänner världen över reagerade starkt när en matlagningstävling i ökenstaden Alice Springs, den årliga Bushfoods/Wildfoods Culinary Competition med vildmarken som specialitet, vanns av Jenny Hains med ett recept på stuvad vildkatt! Hon tyckte att det var konstruktivt att äta upp problemet än att bara jaga och döda ”skadedjuren”.

Här är receptet, om någon är nyfiken:

– En död vildkatt
– Olja att steka i
– Citrongräs, salt, peppar
– 3 koppar quandong, en australisk ökenfrukt, även kallad ”native peach”, ser ut så här:
quandongfruit 
Gör så här: Flå katten, tärna kattköttet i mindre bitar. Hetta upp stek- eller wokpannan med lite olja. Fräs köttet tills det fått färg. Banka lätt på citrongräset, lägg det sedan i pannan. Salta och peppra. Häll därefter i quandong och låt allt puttra på svag värme, helst i fem timmar. Lägg upp stuvningen på ett fat och servera, eventuellt med ris.

Det låter inte ens speciellt gott, och efter tävlingen varnade lokala myndigheter för att kopiera receptet, inte för katternas skull utan för att kattkött inte ansågs som hälsosamt kött!

Artikeln i Aftonbladet om detta är inte direkt färsk, men jag funderar på hur vi ser på skillnaden mellan katten katt och skadedjuret katt. Eller på vad som är jaktbart vilt i bemärkelsen något man dödar för att äta… Djurvänner rasade när detta var aktuellt – men vinnaren menade att fler borde stoppa katten i grytan. ”Alla australier kan hjälpa till att lösa problemet genom att helt enkelt laga till dom. Inte bara katterna utan andra skadedjur också, som duvor och kameler.” Men min tanke blir ändå: Ser ingen vilket det farligaste skadedjuret på den australiska och alla andra kontinenter är?         …Människan..

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *