Karlavagnen i kväll om HEMLÖSA

VARNING! Otäcka bilder i detta inlägg!

Brukar du lyssna på nattradioprogrammet Karlavagnen? Om du någon gång har svårt att sova och kan tänka dig att ligga och lyssna på radio, så är P4 kanalen du ska slå på!

hemls

Mellan 21.40 och 24.00 byter kloka programledare tankar och åsikter med lyssnare i natten. Guldkornen brukar vara många och åsikterna skiftande. Det går att sms:a, maila eller ringa till programmet – utbytet blir ofta både skiftande och gripande.

I kväll handlar programmet om hemlösa. Vinjetten har bild av en hemlös man med sina tillhörigheter i ett knippe kassar. Men jag kan inte hjälpa att jag tänker på en annan samling hemlösa: Katterna!

snkattb

Här i Örebro har den första snön kommit. Barnen blir glada, snöplogar och sandbilar trafikerar morgontidigt gatorna. Mellan husen vindlar fullt av spår från katter. Under en buske skymtar jag gula ögon, men de försvinner snabbt när jag försöker locka. En vildkatt? Varför?

Det här är årstiden då de dukar under, de hemlösa katterna, i synnerhet de som är ungar av årets kullar och som inte har erfarenhet eller styrka att klara sig. Blöta, köld och svält tar sin tribut på ett ofta mycket plågsamt sätt.

stray2

Öronspetsar fryser sönder, nosarna frostbränns, ögonen köldskadas, trampdynor spricker… Katterna sitter ihopkurade på motorhuvar för att fånga upp en gnutta värme, hukar under bodar och uthus, utan värme och bekväma bäddar… De blir smutsiga, skygga, utmagrade och uttorkade.

deadcat

Till sist fryser de långsamt ihjäl, därför att kropparna inte längre har energi till att hålla värmen. Framåt vårkanten hittas resterna av de utmärglade döda kattstackarna i lövhögar, under husgrunder, i prång. De har lidit i sin hemlöshet!

Katterna som inte hittar vatten och mat kan i desperation få i sig de egendomligaste saker, allt från skräppapper till giftiga glykoldroppar, får förstoppning, förgiftas, blir sjuka. De samlas i grupper och smittar varandra med sjukdomar och ohyra.

deadcat1

Ögoninflammationer, kattsnuva och magplågor avlöser varandra. Kanske någon i all välmening ställer ut skålar med kattmat – och svultna katter kastar i sig mer kattmat än magarna klarar… Blötfoder fryser till stenhårda klumpar som katterna försöker äta med tandskador som följd. De letar uppfinningsrikt mat överallt, smiter in i soprum och förråd, blir ibland instängda och upptäcks inte förrän det är försent. Ett ohyggligt slut som ingen katt förtjänar.

skadad

Varför blir det så här? Ja det räcker med att några få oansvariga människor inte kastrerar sin katthona respektive katthane. På en sommar kan det resultera i åtskilliga kullar kattungar, som inte tas om hand. Katthemmen idag är fyllda av årets nu halvvuxna kattungar som resultat, och då är de intagna katterna toppen på ett isberg.

Katterna som dock räddas under vintern kan vara kostsamma för katthemmen eller jourhemmen att rehabilitera från köld- och svältskador. De som vuxit upp utan människokontakt är dessutom skygga och svåra att få utplacerade. För katterna är det en ond cirkel som de behöver människors hjälp att ta sig ur. Den obarmhärtigt kalla vintern har redan börjat. Och de hemlösa katterna är MÅNGA! En enda blick på trådarna hos t ex HittekatteriFokus visar nödropen…

winter_cat
Vad gör du för att hjälpa hemlösa katter? Nu, innan jul, genast???!
STÖD DITT
LOKALA KATTHEM!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Karlavagnen i kväll om HEMLÖSA”

 1. Wikki, så otäckt! Men så bra att vi blir påminda. Det skär i hjärtat av att se dessa misshandlade kissar! Vår matte stödjer 3 katthem i Göteborg, varje månad. Även om hon inte har tid så bidra vi med lite pengar så att andra missar skall ha det bra! Kram från Svennis & Signe (matte Agnes)

  1. Agnes, Svennis och Signe! Det är så gott med de små bidragen också – dem ska man också respektera! Jag vet att det är de många små gåvorna gåvorna som gör den verkligt stora insatsen. Som jag har sagt förut, det är bättre att göra LITE än ingenting och det är när många gör LITE var, som MYCKET blir gjort. Det ni skänker är värt SÅ MYCKET! Tack snälla snälla, säger jag som taleskatt för alla behövande missar!
   NosPuss Wikki

  1. Tycker ni att jag skriver om för otäcka saker? Det här är ändå den bistra verkligheten och en del behöver nog en väckande tass… Ni alla andra som redan är med och hjälper och stöttar, jag säger bara: Ni är värda guld och diamanter och NosPussar!
   TassKram Wikki

 2. ”Gråter” vi alla kattvänner får hjälpas åt med det vi kan och vara extra uppmärksamma. Visst hade du bilder och ritningar på ett vind/värmeskydd som man kunde göra ifall man stötte på någon skyggis. Kanske några tips på hur man gör med mat och vatten också då så att det blir rätt.
  Tasskram

  1. Ja man kanske skulle ta fram de ritningarna och länkarna igen… *letar i lådan* Återkommer med dem!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *