Gissa vad ”Geminiderna” är??!

1) En kattuppfödare specialiserad på svartvita bengalkatter?
X) Ett företag som ställer horoskop mot betalning
2) En stjärnfalls-svärm….igen!

Yup rätt svar är: 2 – Stjärnfall!

Just nu och ungefär fram till den 15e december passerar jorden genom en kometsvans efter asteroiden Phaeton 3200, en slocknad komet. Det är när rester – små grus- och sandkorn från den – kommer in i jordatmosfären på ungefär 100 kms höjd och förångas. En ”geminid” lyser till som ett vitt streck en halv sekund, och är sedan borta.
dippergeminidx
Bäst kommer detta att synas på natten mellan den 13-14 december. ”Maximum” d v s tillfället för flest stjärnfall är alltid lite svårt att förutspå, en del säger att det kommer kl 23, några tror mellan kl 3-3:20 och andra har förutsagt till ”klockan 05:10 UT (= 06:10 svensk normaltid), plus minus 2 timmar 20 minuter”. Att maximum sker efter midnatt är ytterligare en fördel, eftersom jordens rotation allmänt sett gynnar morgonsidan när det gäller meteorfrekvens. Geminiderna har gradvis blivit en allt kraftigare svärm decennium efter decennium. 120 stjärnfall på en timme tror man på!
cat_star
Nu får vi bara hoppas på snällt väder. Det är nymåne då, som inte kommer att störa med sitt ljus. Och som jag säger: Katter och stjärnor hör ihop!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “Gissa vad ”Geminiderna” är??!”

  1. Pingback: drukarki fiskalne
  2. Pingback: bramy rolowane
  3. Pingback: spy-shop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *